Bizarna deložacija u Splitu

781

ena trumbicUmirovljenicu izbacili iz kuhinje i WC-a, a ostavili je u sobi: ‘Što ću sada!?’ Tek probuđeni turisti koji su se zatekli jučer ujutro nešto prije 9 sati na Mihovilovoj širini u centru Splita zbunjeno su promatrali što se događa nakon što su vidjeli grupu interventnih policajaca kako stoje iščekujući nešto.

Dok su stranci ispijali kavu na obližnjem štekatu, u čudu promatrajući policajce, u potkrovlju trošne kuće na broju 9 upravo se odvijala pomalo neobična deložacija 67-godišnje Ene Trumbić. Budući da je gospođa dragovoljno predala ključeve potkrovlja i nije “pružala nikakav otpor”, nije bilo potrebe za policijskom intervencijom.

A zašto kažemo neobična deložacija? Pa zato jer su vlasnici kuće koja im je u postupku denacionalizacije vraćena, odnosno stana na drugom katu i potkrovlja, obitelj Alujević, deložirali 67-godišnjakinju temeljem pravomoćne sudske presude iz potkrovlja na drugi kat. No, u potkrovlju je umirovljenica, kojoj je nedavno umro suprug, imala kuhinju i sanitarni čvor te vodu, dok na donjem katu ima samo dvije sobe, piše Slobodna Dalmacija.

Po presudi, za taj donji kat Ena ima pravnu osnovu po ugovoru o korištenju stana jer su u njega roditelji njezina supruga stigli još 1943. godine nakon što im je, kako nam priča, kuća u kojoj su prije živjeli srušena u bombardiranju. Živjeli su tamo Trumbići do smrti svekra 1977., a kasnije su u stanu nastavili živjeti Ena i njezina obitelj.

‘Neću se inatit’

– A šta ću ja sad raditi monade i nešto se inatiti, evo in ključevi i sritno in bilo. Samo, mene zanima kako ću ja živit bez vode, bez WC-a i kuhinje jer se to sve nalazilo gori u potkrovlju di ja više neman pravo pristupa. A da sad iden bilo šta raditi na katu di su mi sobe, da kojim slučajem iman para, a neman, moran imati suglasnost vlasnika – govori nam ravnodušno Ena, dodajući kako nakon smrti supruga živi od njegove mirovine od 1267 kuna.

Još prije 17 godina vlasnici Alujevići su podnijeli tužbu za iseljenje iz kompletnog prostora, a Općinski je sud prvo odbio njihov zahtjev. No, Županijski je sud po žalbi Alujevića utvrdio da su se Trumbići nelegalno proširili na potkrovlje površine 36 četvornih metara te da se moraju iseliti. Što se tiče drugog kata gdje su ostale samo sobe, presuđeno je da Ena tu ima pravo biti kao zaštićeni najmoprimac.

Pokušala je ona preko odvjetnika Siniše Štimca dokazati sudski da su potkrovlje i drugi kat neodvojiva stambena cjelina, no drukčijem stavu suda to nije pomoglo, baš kao ni citiranje dopisa Službe za imovinsko-pravne poslove Grada Splita u kojem stoji da je stan na Mihovilovoj širini 9, koji koriste Viktor (dok je bio živ) i Ena Trumbić položen na drugom katu i potkrovlju ukupne površine 98,10 četvornih metara.

– Ona ovdje realno ne može živjeti, ovo je životna situacija koja je u koliziji s pravom – kratko nam je komentirao odvjetnik Štimac.  piše