Odluka je pala: Stiglo je njezino visočanstvo – mačka! I što sad?

809

macke priMačke su robovi navika. Vole da stvari budu predvidljive i slične iz dana u dan. Izvučete li je iz poznatog okruženja u bučno, pokretno vozilo očekujući da se prilagodi novoj sredini, novim ljudima ili novim životinjama, već ste pogriješili.

Uzbuđeni ste zbog dolaska novog člana obitelji, klupka koje mjauče i trči za bosim stopalima, uzbuđenju nema kraja. I doista, mačići su neodoljivi u svojoj iskrenoj sebičnosti i preuzimanju vlasti nad prostorom u kojem borave. Ipak, imajte na umu da način na koji mačku predstavljate ukućanima može biti presudan u onim važnim trenucima prilagodbe. Mačke su robovi navika. Vole da stvari budu predvidljive i slične iz dana u dan. Izvučete li je iz poznatog okruženja u bučno, pokretno vozilo očekujući da se prilagodi novoj sredini, novim ljudima ili novim životinjama, već ste pogriješili. Stres i nervoza će prevladati.

Da biste ovaj prijelaz učinili ugodnijim, dajte mački vremena da se navikne na novi dom.

Posjet veterinaru možete dogovoriti odmah, već putem kući. No, ponekad su informacije dobivene od vlasnika koji je već nekoliko dana proveo s mačkom itekako korisne.

Miris im je vrlo važan

Mačku uvijek prenosite u transporteru i nastojte je odmalena priviknuti da je to skrovište, a ne, kako to obično čujem, signal za odlazak veterinaru. Mačke se osjećaju sigurnije u zatvorenom prostoru pa to pretvorite u prednost. Neobuzdana mačka može biti opasnost u vožnji, naročito kad se spusti pod noge i pedale ili skoči na rame. Ako mačka povrati ili obavi nuždu, što se može dogoditi ako je nervozna, puno je bolje da je u transporteru. Osjet mirisa vrlo je važan za mačke i nešto što miriše kao njihov bivši dom novi će im prostor učiniti ugodnijim. Korisno je u novi dom ponijeti ručnik ili pokrivač s kojim je ranije spavala. Ili obrnuto, prije nego što preuzmete mačića, donesite svoj ručnik da uz njega spava nekoliko dana prije nego što ga povedete u svoj dom. Stavite ručnik u transporter i ostavite ga tamo kako bi u njemu vaš mali tigar spavao prvih nekoliko dana.

Stres prvih dana umanjit ćete i ako se raspitate koju vrstu hrane jede. Želite li kasnije promijeniti vrstu hrane, polako, tijekom tjedan dana, miješajte novu i staru vrstu hrane kako biste mačića poštedjeli probavnih smetnji.

Prije nego što mačku dovedete kući, stavite hranu, vodu, igračke, torbu ili krevetić s ručnikom u mirnu sobu koju možete zatvoriti. Ako je plašljiva ili imate druge mačke u kući, sprej za prostor s feromonima može pomoći u smanjenju anksioznosti mačaka.

Bolesti i paraziti

Kako bi se osjećale ugodno, mačke se trebaju upoznati s novom okolinom. Stan ili kuća mogu biti prevelik zalogaj za početak. Mnoge će se mačke skrivati pod krevetom ili namještajem, ponekad danima. Kad dovedete mačku kući, smjestite je u jednu sobu i pustite da prvo istraži novo mjesto. Neka sama izađe iz transportera; ne pokušavajte je nagovarati ili nasilu izvlačiti iz njega. Mačke su po prirodi znatiželjne i većina će ubrzo izići istražiti okolinu.

Ako se mačka čini vrlo plaha, ostavite je u sobi neko vrijeme i povremeno je provjeravajte. Kad je mačka spremna izaći, pustite je da vam sama priđe. Transporter ostavite otvoren kako bi se mogla povući u njega ako poželi.

Mačke ne vole jesti pokraj nužnika, zato ga postavite na suprotnu stranu sobe od hrane i vode. Ostale ukućane neka upoznaje jednog po jednog. Mlađoj djeci polako pokažite kako da je lagano poglade i   ponude joj nagradu. Pobrinite se da djeca shvate kako ne smiju mačku tjerati, plašiti, tući, gnjaviti dok jede, spava ili obavlja nuždu. Pustite je da počne istraživati ostatak kuće za nekoliko dana. Ako mačka dolazi u dom s drugim mačkama, ne zaboravite da postoje bolesti i paraziti koje mogu prenijeti jedna drugoj, a neke od njih su smrtonosne ili se prenose na ljude. Trakavicu mala djeca mogu prenijeti prljavim rukama stavljajući ih u usta nakon igre s kućnim ljubimcima. Mikrosporoza je kožna bolest koja se prenosi s mačke na čovjeka. Zbog toga je korisno odvesti mačku veterinaru na pregled i provjeru uzorka stolice. Veterinar će vas uputiti treba li i kada cijepiti mačića te može li obaviti testiranje na virus mačje leukemije (FeLV) i mačji virus imunodeficijencije (FIV).

macke pri1
FOTO: ISTOCK Ako je mačić stigao u dom u kojem već boravi mačka, budite nježni – nemojte ih siliti na upoznavanje, već to radite postepeno.

Odnos nove i stare mačke

Nemojte siliti novu i vašu staru mačku na susret. One će to učiniti same kad budu spremne. Nemojte obasipati novu mačku pažnjom ispred vaše mačke sve dok ne postane dobro prihvaćena kao dio obitelji. Boravak nove mačke u odvojenoj prostoriji je važan, naročito kad su u kućanstvu druge mačke. One će njuškati jedna drugu ispod zatvorenih vrata. Nemojte se iznenaditi ako i glasno zasikću. Postavite hranu i nužnik u obje prostorije.

Nakon nekoliko dana zamijenite im mjesta u sobama i neka počnu istraživati prostorije nekoliko sati svake večeri. Sljedeći je korak dopustiti mačkama da se susretnu, ali ipak ih držati odvojeno. Nakon nekoliko dana pokušajte ih zajedno hraniti, na suprotnim krajevima prostorije.

Svaki dan primaknite hranu malo bliže, sve dok mačke ne budu jele jedna pokraj druge. Cilj je da se mačke međusobno povezuju s ugodnim iskustvom prehrane. Nije neuobičajeno čuti povremeno siktanje, koje bi se trebalo smanjiti s vremenom. Ako se čini da se stvari ne poboljšavaju, pokušajte smanjiti njihovu interakciju nekoliko dana. 

Jednom kad vam se učini da se mačke osjećaju ugodno, otvorite vrata do kraja dopuštajući mačkama da dolaze i odlaze kako god žele. Ne ostavljajte ih same dok ne budete sigurni da će se dobro slagati.

Na nesreću, vaša mačka može se osjetiti ugroženo, kao da je njezin teritorij napadnut, zbog čega može reagirati mokrenjem izvan posude za nuždu, djelujući agresivno ili destruktivno. Tako uzrujane zbog pridošlice, neke mačke mogu otići od kuće i nikad se ne vratiti. Da, vaša mačka jednostavno ne želi još jednu mačku u svojoj kući. Pokazalo se da lijek klomipramin može ublažiti agresiju među mačkama u kućanstvima s više mačaka. Međutim, ako se dvije mačke kontinuirano bore, najbolje ih je trajno razdvojiti. Sa psom je slično. Jednom kad se mačka osjeća ugodno u kući, predstavite ih jedno drugome.

Mačići se mogu odvojiti od majke i legla nakon odbijanja od sise, obično sa 8 do 10 tjedana. Kao i svako mladunče, mačići zahtijevaju posebnu skrb, uključujući veterinarsku njegu, hranjenje i socijalizaciju. Najbolje vrijeme za uzimanje mačića u novi dom je kada imate barem jedan ili dva dana na raspolaganju da se usredotočite na pomaganje prilagodbe novoj okolini. Ne planirate li da vaš tigrić jednog dana ima potomstvo, razgovarajte s veterinarom o sterilizaciji ili kastraciji, već u dobi od šest mjeseci. I ne zaboravite, mačke nisu mali psi!  piše