Hrvatska teškim porazom ispala s Eurobasketa!

776

hrv rusPotop Hrvatske! Rusija je u osmini finala pobijedila Hrvatsku s 101:78 i izborila je četvrtfinale Eurobasketa protiv Grčke.

Premda je u nekoliko navrata na samom početku sureta Hrvatska vodila, od početka je jasno bilo da ovo nije Hrvatska koju smo gledali u zadnja dva kola grupne faze u Cluju.

U najavi utakmice apostrofirali smo Alekseja Šveda kao najveću opasnost, za njega se ”navodno” pripremao i Aco, ali igrač Khimkija potpuno je izdominirao utakmicom i uništio je nade ove momčadi da nakon Rija može doći do još jednog dobrog plasmana.

Hrvatska se još nekako i držala nakon prvih 20 minuta, ali u nastavku je uslijedio raspad sustava i Rusi su se do kraja utakmice iživljavali protiv momčadi u kojoj je danas igrao samo jedan igrač – sjajni Bojan Bogdanović.

Rusija je ponizila Hrvatsku, a Bazarevič Acu

“Ovo je bio najlakši skauting dosad, točno znam kako moramo igrati. Najvažnije će biti da smo spremni pratiti Mozgova i njegove koridore nakon pick ‘n’ rolla sa Švedom”.

Ovako je utakmicu protiv Rusije najavio izbornik Petrović, a ono što se događalo na terenu u potpunosti ga je demantiralo. Taktički smo odigrali grozno, ruska pick igra sa čudesnim Švedom i Mozgovom nas je uništila, a zašto je Dario Šarić – naš ključni adut uz Bogdanovića – u napadu morao jurišati protiv atletski puno moćnijih Rusa, umjesto da ga se koristilo na visokom postu gdje bi došla do izražaja njegova košarkaška inteligencija, to je jasno valjda samo hrvatskom izborniku. 

Ukratko, Rusija je uništila Hrvatsku, a ruski izbornik Bazarevič taktički je posve ponizio hrvatskog.

Prije dvije godine debakl u osmini finala od Češke, sad od Rusije

Hrvatska je drugi Eurobasket u nizu ispada u osmini finala nakon teških poraza. Prije dvije godine u Lilleu Perasovićevu Hrvatsku je ”išamarala” Češka, sad je u Istanbulu Acinu pomela Rusija.

Hrvatska je u prvoj eliminacijskoj utakmici potpuno podbacila, osim Bojana Bogdanovića niti jedan igrač nije bio raspoložen za igru. Posebno je uočljiv bio izostanak učinka Darija Šarića, on je u pet utakmica u skupini imao prosjek od 7.4 skokova i 2.8 asistencija, a u nedjelju je sakupio samo dva skoka i jednu asistenciju.

Znali smo tko je Šved, a čovjek nas je ubio

Nerješiva enigma za hrvatsku obranu bio je Aleksej Šved koji je utakmicu završio sa 27 koševa i 12 asistencija, dok je Bogdanović susret završio sa 28 pogodaka.

Šved je utakmicu započeo s dvije trice kojima je doveo Rusiju u vodstvo 6-0 i pokazao kako će biti vrlo raspoložen, a u tome su mu uvelike pomogli i hrvatski igrači koji su premekano ušli u utakmicu prvenstveno u fazi obrane. Hrvatska je preko Bogdanovićevih ubačaja stigla do 8-0, a tricom Tomasa i povesti sa 11-10. Hrvatska je držala lagano vodstvo gotovo do kraja prve četvrtine, no Rusija je preko okosnice Šved-Mozgov ipak i na taj odmor otišla s prednosti od 25-23.

Kolika je bila nervoza u redovima Hrvatske vidjelo se i u 13. minuti kada je Žorić u oku od 10 sekundi napravio dva prekršaja što je jako naljutilo izbornika Petrovića koji je dobio i tehničku pogrešku pa je Rusija povela sa 33-27. Tada je Petrović na teren poslao obrambenu petorku Ukić-Tomas-Ramljak-Bender-Planinić koja je uspjela dovesti rezultat u egal (33-33) te je do kraja prvog poluvremena Hrvatska držala priključak iako je gotovo izostao učinak Darija Šarića. Naš je ponajbolji igrač u prvih 20 minuta postigao šest poena uz loš šut 2-7, ali je ostao i bez ijednog skoka te bez asistencije.

U prvom poluvremenu još kako-tako, u nastavku nikako

Nažalost, početak drugog poluvremena bio je sličan kao i otvaranje utakmice, Šved je asistirao Kuljaginu za tricu, a zatim i sam pogodio šut za dva i odveo Rusiju na devet poena razlike (51-42). Iako je Rusija iskoristila bonus nakon manje od tri minute trećeg dijela, Hrvatska to nije znala iskoristiti. Gotovo u svakoj situaciji kada bi dobili dva slobodna bacanja naši bi igrači jedno promašili dok je Šved s druge strane neumoljivo uništavao hrvatsku obranu bilo svojim koševima bilo asistencijama suigračima koji su realizirali “zicere”. Posljednji put Hrvatska je bila blizu kod rezultata 53-48 za Rusiju, no onda je još jednom “povukao” Šved, koji je dobio tri slobodna bacanja nakon prekršaja Šarića, a onda je i pogodio tricu za 61-49. U 27. minuti bilo je već 67-51 za Rusiju i bilo je jasno kako se Hrvatska ne može vratiti u utakmicu.

Šved je na kraju treće četvrtine bio na učinku od 25 poena i 9 asistencija, da bi u završnih 10 minuta malo usporio i ubacio još samo dva poena uz tri asistencije.

Hrvatska je u drugom poluvremenu u potpunosti podbacila kako u obrani tako i u napadu. Osim što nije pronašla rješenje za Šveda, Hrvatskoj je u potpunosti zakazao i šut za tricu. Od pet pogođenih čak četiri su ušle u prvoj četvrtini, dok su u preostalih 30 minuta naši igrači pogodili samo jedan od 13 pokušaja za tri.

HRVATSKA – RUSIJA 78:101 (23:25, 19:21, 15:26, 21:29)

HRVATSKA: Krušlin, Popović 4, Simon, Šarić 13, Ukić 2, Žorić 11, Planinić 6, Bender 2, Buva, Ramljak 6, Tomas 6, Bogdanović 28

RUSIJA: Šved 27, Baburin, Fridzon 13, Ivlev, Antonov, Zubkov 14, Hvostov 6, Mozgov 10, Voroncevič 8, D. Kuljagin 14, M. Kuljagin, Kurbanov 9

ŠUT: Hrvatska 26-56 (46 posto), Rusija 33-60 (55 posto). ŠUT ZA DVA: Hrvatska 21-36 (58 posto), Rusija 24-35 (69 posto). TRICA: Hrvatska 5-20 (25 posto), Rusija 9-25 (36 posto). SLOBODNA BACANJA: Hrvatska 21-30 (70 posto), Rusija 26-30 (87 posto). SKOK: Hrvatska 31 (20 obrana+11 napad), Rusija 31 (23+8). ASISTENCIJE: Hrvatska 13, Rusija 23   piše i video