‘Osteoporozu sam pobijedila uz sirovo povrće i zdrave sokove’

748

nada roccoNada Rocco (70) promijenila je prehranu i osteoporozu uspjela ‘vratiti’ na prethodni stupanj bolesti – osteopeniju. Kaže da je postala izdržljivija, ima više snage te izgleda i osjeća se mlađe.

Nakon što sam dobila dijagnozu osteoporoze, nisam ni pokušavala terapije lijekovima konvencionalne medicine jer ne vjerujem u takvu vrstu medicine. Vjerujem u alternativnu medicinu, prije svega u to da prehranu, odnosno namirnice koje biramo, možemo smatrati kao lijek i uz njihovu pomoć očuvati zdravlje i energiju, kaže glumica Nada Rocco (70), velika pobornica sirove hrane, tzv. raw food.

No njena odluka da prijeđe na sirovu hranu nije bila motivirana dijagnozom nego znatiželjom. Nada kaže i kako je oduvijek bila jako vezana uz prirodu, pa je godinama odlazila na Velebit i tamo brala bilje za domaći čaj. Sa sirovom hranom počela je eksperimentirati prije otprilike 17 godina, kad su joj u ruke došle knjige dr. Normana W. Walkera i Victorije Boutenko, koji su bardovi tog načina prehrane, u kojima se opširno govori o blagotvornom djelovanju sirove hrane na naše fizičko i psihičko zdravlje.

Vrlo brzo u prehranu je ipak vratila oko 20 posto kuhanih namirnica, na što ju je potaknuo program detoksikacije dr. Alejandra Jungera opisan u knjizi “Clean”. Nada posebno ističe kako je jako važno dobro se informirati, odnosno učiti o nutritivnom sastavu pojedinih namirnica i o tome kako djeluju na naš organizam, kako bismo u slučaju bolesti mogli izabrati one koje djeluju iscjeljujuće i jačaju naš organizam.

Ona sama, primjerice, okrenula se namirnicama koje su bogate kalcijem, posebno sirovom kelju, koji sadrži najveću količinu najkvalitetnijega kalcija, koji se lako ugrađuje u naše kosti.

– Kalcij u tabletama, s druge strane, nikad se ne može tako dobro apsorbirati u kostima kao onaj koji uzimamo prirodno, putem hrane, i zato je ovaj način puno vredniji. Već nakon kratkog vremena osjetila sam da imam puno više energije. Postala sam izdržljivija i imam više snage, izgledam i osjećam se mlađe, koncentracija mi je bolja i imunitet snažniji – govori Nada, koja izgleda izvrsno za svoje godine.

Novi način prehrane odlično je utjecao i na njezinu probavu. Nestale su i alergije, koje je povremeno imala, a posjet liječniku pokazao je da je i njena krvna slika savršena. I osteoporoza se zaustavila i prešla u osteopeniju, što je potvrđeno i snimkama kostiju, kaže naša sugovornica.

– U zadnje vrijeme i ne idem na kontrolu kostiju, niti na neke posebne preglede. Jedino redovito kontroliram krvnu sliku. I dalje je odlična, a ja se i osjećam tako – puna energije i zdrava – zaključuje Nada

nada rocco1

I jedan smoothie je dovoljan za zdravlje i više energije

Mnogi se teško odlučuju na to da u potpunosti prijeđu na sirovu prehranu ili strahuju da im sirove namirnice neće biti dovoljne. No čak i oni koji u svoju dnevnu prehranu ubace samo jedan smothie od voća i povrća i nastave se hraniti uobičajeno osjetit će poboljšanje zdravstvenog stanja i imati više energije, uvjerena je Nada.

Ipak, barem dva puta godišnje trebali bismo provesti detoks program sirovim namirnicama, od barem desetak dana, kako bismo potaknuli čišćenje organizma i osigurali vrijedne sastojke, savjetuje.

Svježe i sirovo jede gotovo cijeli dan

Do “recepta” za dnevni jelovnik koji je čini zdravom Nada je došla s godinama iskustva, što preporučuje i drugima. Danas za doručak pije smoothie od izmiksanog voća i povrća, navečer svježi sok iz sokovnika, a u međuvremenu jede puno svježeg voća i povrća te jedan kuhani obrok od cjelovitih žitarica i mahunarki, s hladnoprešanim uljima i začinima.

– Izbor namirnica uvijek treba prilagoditi godišnjem dobu i stanju svog organizma – dodaje Nada Rocco.

Superhrana

Kao dodatak smoothiejima od povrća može se koristiti tzv. superhrana – spirulina i razne druge alge, zelena magma, goji bobice, maca, aloe vera, probiotički dodaci prehrani, klice, polen, med, matična mliječ i propolis, đumbir i slično.

Ljekovita uloga hrane umanjuje se kuhanjem

Sirove namirnice općenito sadrže puno veću količinu hranjivih vrijednosti nego one koje procesuiramo, posebno enzima, koji su izuzetno važni za normalno funkcioniranje stanica u našem organizmu, jer se kuhanjem gubi dobar dio vrijednih sastojaka te enzimi.

Time se umanjuje i njihova ljekovita uloga, kaže Nada Rocco te dodaje da uvijek treba dati prednost organskim namirnicama jer brojna istraživanja upozoravaju na različite bolesti koje se mogu povezati upravo s unosom pesticida i herbicida, hormona i antibiotika u organizam.

Usklađena s prirodom: Nada sama radi kreme

Okružite se ljudima koje volite, prijateljima, što više se smijte i nastojte živjeti u skladu sa sobom, svojom obitelji i okolinom, jer i to bitno utječe kako ćete se osjećati. Nije važno samo hraniti se zdravo nego voditi računa da se njegujete kremama od prirodnih sastojaka, kaže naša sugovornica.

Svježe mljevene sjemenke stavlja u smoothieje, a uz njih gricka bademe Uz razno voće, Nada Rocco u svoje jutarnje smoothieje dodaje lišće kelja, blitve, špinata ili cikle, začine poput cimeta te sjemenke suncokreta, buče, lana ili sezama, svježe samljevene u mlincu za kavu.

Uz smoothie, često gricka bademe i orahe, koji su tijekom noći bili namočeni u vodi. Tako dobije hranjiv obrok koji je dugo drži sitom i punom energije.  piše