Nevjerojatno otkriće zagrebačkih liječnika

613

ljecenje isijasaOtkrili lijek za drugo najčešće oboljenje na svijetu.
Išijas se smatra drugim najčešćim zdravstvenim problemom na svijetu, a ispred njega je jedino prehlada.

Znanstvenici Medicinskog fakulteta u Zagrebu iz Laboratorija za mineralizirana tkiva  otkrili su da njihov ranije otkriveni lijek Osteogrow u operativnom uklanjanju išijasa može zamijeniti umetanje metalnih šipki i vijaka koji smanjuju pritisak na živce.

Za išijas je karakteristična jaka i dugotrajna bol koja dolazi iz slabinskog dijela kralježnice, a koju uzrokuje degeneracija kralježaka te se najčešće reflektira u nogama.

U težim slučajevima pribjegava se operativnom zahvatu, no njegova je uspješnost svega 35 posto. Znanstvenici Medicinskog fakulteta u Zagrebu iz Laboratorija za mineralizirana tkiva prije nekoliko godina otkrili su lijek Osteogrow koji pomaže u regeneraciji i zacjeljivanju kostiju, a sada su došli do novog, senzacionalnog otkrića, saznaje RTL.

Prije nekoliko godina hrvatski liječnici otkrili Osteogrow

Naime, zagrebački znanstvenici su otkrili da Osteogrow, koji inače pomaže u regeneraciji i zacjeljivanju kostiju, u operativnom uklanjanju išijasa može zamijeniti umetanje metalnih šipki i vijaka koji smanjuju pritisak na živce.

Inače, spomenuti je lijek prvi koji je otkriven i razvijen u neovisnoj Hrvatskoj, drugi nakon Summmeda koji su otkrili hrvatski znanstvenici i prvi lijek u medicinskoj povijesti svijeta koji je razvijen neovisno o farmaceutskoj industriji.

Lijek će zamijeniti koštane usatke

Uskoro bi trebala početi klinička istraživanja na oko 200 pacijenata u Beču, Linzu, Grazu i Varaždinu, a ako se potvrdi uspješnost lijeka, trebala bi započeti i njegova komercijalna upotreba.

O kakvom se senzacionalnom otkriću hrvatskih znanstvenika radi djelomično govori i podatak da se samo u SAD-u godišnje potroši dvije i pol milijarde dolara na koštane usatke koje bi sada mogao zamijeniti Osteogrow.

Projekt je prepoznala i Europska komisija za znanost, a znanstvenicima je čestitao i premijer Plenković.  piše