Raspoznajete li ovih pet mirisa?

894

miris demencijaZakažete li na samo jednom, velike su šanse da ćete oboljeti od demencije. Demencija se može predvidjeti pet godina prije pojave prvih simptoma i to jednostavnim testom mirisa, pokazuje istraživanje.

Studija je pokazala da oni koji ne mogu identificirati najmanje četiri od pet uobičajenih mirisa imaju više od dva puta veću vjerojatnost za razvoj bolesti. I što je lošiji njihov osjećaj mirisa, to je veći rizik od demencije u starijoj dobi, smatraju znanstvenici sa Sveučilišta u Chicagu.

Oštre arome upotrijebljene u eksperimentu bile su: paprena metvica, riba, naranča, ruža i koža. Nalazi se mogu koristiti kao sustav ranog upozoravanja. To bi omogućilo da promjene lijekova i životnog stila, kao što su zdrava prehrana i tjelovježba, budu učinkovitije prije nego što nastupi razorno stanje.

Trenutačno bolest može proći neopaženo i do 20 godina, bez preciznih načina otkrivanja nepopravljive štete za zdravlje – unatoč godinama istraživanja. Rezultati pridonose rastućem dokazu da se prva oštećenja mozga pojavljuju u mirisnim neuronima, koji razlikuju arome.

Pet godina nakon provedenog istraživanja, pokazalo se da je gotovo svim ispitanicama između 57 i 85 godina koji nisu prepoznali nijedan od ponuđenih mirisa, dijagnosticirana demencija. Blizu 80 posto onih koji su razlikovali jednu ili dvije arome također je oboljelo.

“Gubitak osjetila njuha jak je signal da je nešto pošlo po zlu i da je došlo do značajne štete. Ovaj jednostavan test mirisa mogao bi pružiti brz i jeftin način prepoznavanja pacijenata koji su već izloženi visokom riziku”, kaže prof. Jayant Pinto, koji je vodio istraživanje.

Studija je došla kao nastavak na prethodnu iz 2014., prema kojoj je gubitak njuha upućivao na veći rizik od smrti unutar pet godina. U toj je studiji nemogućnost razlikovanja mirisa bio bolji prediktor smrti nego dijagnoze zatajenja srca, raka ili bolesti pluća, piše Daily Mail.  piše