Proizvođači pojašnjavaju zašto će cijene mandarina ‘odletjeti u nebo’

756

mandarineOvakvo nešto nikada se nije dogodilo, uskoro će hrvatsko tržište preplaviti roba iz uvoza!

Beru se mandarine na neretvanskim poljima. Za razliku od prethodnih godina kada je berba u listopadu i studenom bila na vrhuncu, ove jeseni kao nikada do sada, početkom studenoga uopće neće biti neretvanskih mandarina.

Posljedica je to drastično smanjenog uroda zbog polarnih hladnoća koje su u siječnju zadesile dolinu Neretve te ekstremno sušnoga ljeta.

Tako vrlo brzo na policama trgovačkih centra i tržnicama neće biti neretvanskih mandarina, nego samo uvozne, mandarine iz Turske i klementina iz Španjolske, po znatno većim cijenama od onih na koje su dosadašnjih godina naviknuli naši građani. Još je gora situacija s klementinom koja dospijeva u prosincu mjesecu i koja je potpuno stradala od zime.

Na neretvanskim plantažama neće biti klementina niti za osladiti se, a kamoli za tržište.

– Berba mandarina će nam završiti u listopadu. Kasne sorte su slabo rodile, a mandarine brzo zriju. Urod će biti manji od trideset tisuća tona – kazao nam je poljoprivredni proizvođač Niko Kapović, naglašavajući da je iznimno dobra otkupna cijena od 3,8 kuna po kilogramu mandarina.

– I kada bi takva ostala i dogodine, bilo bi to dobro za neretvanskog proizvođača – ističe on, napominjući da bi se dogodine na neretvanskim plantažama trebalo ubrati i do 100 tisuća mandarina ako ne bude ekstremnih hladnoća.

mandarine1

– Već u studenom mjesecu nećemo imati dovoljno mandarina u maloprodaji i nije neočekivano da se uveze turska mandarina, jer Španjolci imaju uglavnom rane sorte mandarina, a poslije imaju klementine – pojasnio je Kapović.

Iako je riječ o drastično manjem urodu, optimistične procjene govorile su o oko tridesetak tisuća tona, a ubrat će se znatno manje.

Sami proizvođači nisu toliko nezadovoljni jer se mandarina u Neretvi prodaje po 3,8 kuna za kilogram, što je iznimno dobra cijena za ovo voće. Istodobno se mandarina u velikim gradovima prodaje po cijeni od 7,70 kuna po kilogramu u Rijeci, u Osijeku je 6,60 kuna, dok su mandarine u Zagrebu oko 6 kuna za kilogram.

Međutim, manji urod te toplo vrijeme koje je ubrzalo zriobu plodova na stablima mandarina uvjetovali su da će glavnina berbe završiti do blagdana Svih svetih, pa bi se u studenom i prosincu mogao osjetiti nedostatak mandarina na hrvatskom tržištu, uz naravno znatno veću cijenu.

Procjene govore da bi mandarina mogla u maloprodaji biti i do dvadeset kuna, što nikako nije dobro za krajnje potrošače, poglavito u uvjetima niskoga standarda i ekonomske krize, jer su do sada neretvanske mandarine bile socijalno voće dostupno i onima plićeg džepa.

– Mandarine su loše rodile i stanje je puno gore negoli smo procjenjivali – kaže nam Mijodrag Kiridžija iz Udruge voćara “Mandarina”.

mandarine2

– S urodom smo nezadovoljni. Na početku se nije činilo da će situacija biti ovakva. Ali očito su stabla rodila samo izvana, dok u unutrašnjosti krošnje nema ništa. Tako da smo imali optimističnije procjene od stvarnog stanja – pojašnjava Kiridžija, koji naglašava da je cijena mandarina u ovakvim okolnostima stabilna, od 3,5 do 4 kune.

– Cijena je dobra, ali uroda nema. Mandarine se traže i prodaju se bez ikakvih problema. Nažalost, sve prognoze o količinama bile su preoptimistične – rekao je Kiridžija, koji očekuje da će glavnina berbe završiti do kraja listopada, što je ravno čudu jer bi u tom kalendarskom razdoblju berba mandarina trebala biti na vrhuncu.

– Ovakvo nešto nikada se nije dogodilo u dolini Neretve. Na to sve utječu i klimatske promjene. Prejaka zima, a sada pretoplo vrijeme, zbog čega je ubrzana zrioba plodova – pojasnio je Kiridžija.

Loš ovogodišnji urod mandarina negativno će se odraziti i na buduća razdoblja intenzivne proizvodnje mandarina, poglavito jer će se izgubiti određena tržišta.

Dogodine se očekuje regularan urod mandarina od oko 100 tisuća tona, koji se neće moći plasirati jer je ove jeseni zbog nedostatka mandarina izostao izvoz na neka tradicionalna tržišta koja su se okrenula mandarini iz Turske ili Španjolske.  piše