Sumnjate li na otrov, budite paničari jer to može spasiti ljubimca

0
77
trovanje ljubimaca

trovanje ljubimacaPonekad se prvi znaci trovanja ljubimaca pojave tek nakon nekoliko dana, unatoč terapijama, prognoza je vrlo nezahvalna.

Bezbrižne šetnje i igra sa psima na livadama sve češće završavaju žurnim odlascima veterinaru. Priče o trovanjima kućnih ljubimaca šire se među njihovima vlasnicima, a širi se i panika i strah jer ne zna se tko postavlja otrov. Što napraviti i kako pomoći, savjete smo potražili u Veterinarskoj klinici Kreszinger.

– U posljednjih nekoliko mjeseci zabilježena su trovanja pasa u Zagrebu, ali i u Zadru, Puli i drugim gradovima. Najčešće se provode otrovima na bazi organofosfata (pužomor) i rodenticida. Otrov može djelovati odmah, odnosno nekoliko sati nakon toga, ali i nakon nekoliko dana (kumulativno djelovanje). U samo nekoliko minuta nepažnje vlasnika psi najčešće sa tla pojedu hranu u koju je stavljen otrov. Mačke najčešće stradavaju slučajno, kao posljedica konzumacije otrovanog miša ili ptice, no posljednjih se godina i namjerno truju mačke koje žive na ulicama. Kod njih su toksične doze otrova puno manje nego kod pasa, dekontaminacija probavnog sustava se teže provodi, a često su za njih i posljedice fatalnije – kaže Valentina Šilić, dr. vet. med.

Često nema dokaza

Primijetite li sumnjiv sadržaj, kaže V. Šilić, pokupite ga i prijavite policiji. Nažalost, počinitelji najčešće prođu nekažnjeno zbog nedostatka dokaza. Zato je puno korisnije svoje iskustvo proširiti preko društvenih mreža kako bi informacija o trovanju i pronalasku otrova što prije došla do što više vlasnika životinja.

Unesrećenoj životinji pomozite odmah, probajte stupiti u kontakt s najbližim veterinarom, obratite pozornost na to što se događa sa životinjom i da li slini, povraća, ima rane oko ustiju ili u ustima, ima poteškoće s disanjem ili se čudno ponaša (ne odazive se, loše održava ravnotežu ili je možda i u nesvijesti).

– Dok ne dođete do veterinara, ako životinja leži i povraća nagnite joj glavu pod kutem od 30 stupnjeva, izvadite jezik i oslobodite dišne puteve od prekomjerne sline. Ako se životinja trese, utoplite je i osigurajte joj mračnu i tihu prostoriju. Ako je oštećenje od otrova na koži ili dlaci, operite to područje što prije blagim sapunom i vodom. Nikako ne sušite fenom jer toplina može pojačati apsorpciju otrovne tvari kroz kožu. Potrudite se da vaš ljubimac popije umjerenu količinu vode – ističe i dodaje da, neovisno o tome što poznajete životinju, morate imati na umu da vas nehotično može ozlijediti. I životinja je prestrašena, a često su prisutni i neurološki simptomi.

– Terapija se sastoji od specifičnog protuotrova, ako postoji i dokažemo li trovanje. Uz to, primjenjuje se i potporna terapija – infuzije, sredstva protiv povraćanja te gastro i hepatoprotektivi. Terapija je često vrlo dugotrajna, a prognoze su nezahvalne – kaže dr. Šilić.

Ukoliko je riječ o otrovu koji se apsorbira kroz kožu ili oči obavezno je kupanje i/ili pranje očiju, a po potrebi i brijanje dlake na mjestu kontaminacije. Ukoliko je riječ o otrovu koji je unijet u organizam preko probavnog sustava treba dati aktivni ugljen u dozi 1-3 g/kg svakih 4-8 sati. Postupak se ponavlja nekoliko uzastopnih dana.

– Ako od unosa otrova nije prošlo dulje od dva sata i životinja je pri svijesti možemo izazvati i povraćanje. Pri tome može pomoći slana otopina. U pola šalice vode otopite 3 žličice kuhinjske soli, životinji dajte da popije 4 žličice ove otopine – savjetuje dr- Šilić

Česta su trovanja otrovom za štakore i miševe, rodenticidnim preparatima koji su antikoagulanti i kumarinski derivati.

– Sve su to otrovi s kumulativnim djelovanjem pa od njihova unosa do kliničke slike trovanja može proći i nekoliko dana. Uzrokuju opsežna krvarenja zbog poremećaja u zgrušavanju krvi i oštećenja kapilarnog endotela. Vlasnici obično primijete da im ljubimac više spava, da je slab, sluznice su mu blijede, a vide i ako krvari iz nosa ili usta, ili vide krv u urinu i stolici. Vrlo su česta opsežna unutarnja krvarenja koja, nažalost, nisu vidljiva vlasnicima, a ugrožavaju život ljubimca. Dijagnoza se postavlja na temelju anamneze, kliničke slike i krvnih nalaza. Liječi se specifičnim antidotom, vitaminom K, a u slučaju obilnih krvarenja potrebna je transfuzija kako bi se nadomjestila izgubljena krv. Terapija antidotom traje dva-tri tjedna jer se otrov sporo izlučuje iz organizma – objašnjava veterinarka.

Uginu vrlo brzo

Najčešći otrovi koje trovači koriste su organofosfati, u koje se ubrajaju i moluskicidi, pužomori. Svi djeluju na živčani sustav.

– Pužomori dolaze u tri oblika, o čemu ovisi i njihova minimalna toksična doza. Udisanjem otrova nastaju ozbiljne iritacije sluznice gornjeg probavnog i respiratornog sustava, u težim slučajevima i pluća. Ako se uzmu kroz usta, dolazi do iritacije sluznice želuca i crijeva, u težim slučajevima i do oštećenja jetre i bubrega. Simptomi se javljaju unutar nekoliko sati od izloženosti otrovu – pretjerano slinjenje, suzenje, sužavanje zjenice oka, javlja se mučnina, povraćanje, proljev, nekontrolirano mokrenje, tremori (drhtanje), nekontrolirane kretnje i depresija živčanog sustava sve do kome. Odmah treba početi dekontaminaciju organizma, odnosno primjenu antidota. Nažalost, životinje najčešće ugibaju vrlo brzo ili za nekoliko dana zbog ireverzibilnog oštećenja probavnog sustava i/ili akutnog zatajenja bubrega – ističe dr. Šilić. Dodaje kako su mace posebno osjetljive na organofosfate i kod njih je toksična doza puno manja. Iako antidot postoji, vrlo često se ne uspije dati pravodobno. Sumnjate li na trovanje, i na najmanji znak budite paničari jer samo nekoliko trenutaka nepažnje može dovesti do smrti vašega dlakavca.

– Nastojte ih odučiti da jedu ostatke hrane s poda ili tla. Imate li radove u kući ili oko nje, osigurajte im nekoliko dana čuvanja. Budite posebno pažljivi kada se provode sustavne deratizacije i dezinsekcije u zgradi. Kemikalije držite zatvorene na visokim policama, u šetnji ih imajte uvijek na oku. U kućnoj ljekarni imajte medicinski aktivni ugljen i parafin. I nikada ne podcjenjujte da neće naći zaostali komad hrane, konzervu ili bočicu. Nemojte za pomoć čekati nekoliko sati ili dana, reagirajte odmah – zaključuje veterinarka.

  • 1. Otrovi za štakore i miševe te pužomori

Najčešće su uzrok trovanja pasa i mačaka. Simptomi se mogu javiti odmah ili nakon nekoliko dana kad je riječ o kumulativnom djelovanju. Unatoč protuotrovima i potpornoj terapiji, prognoze o uspjehu liječenja su nezahvalne.

  • 2. Antifriz je opasan i za mačke i za pse

Tijekom hladnijeg dijela godine češća su trovanja antifrizom. Slatkog je okusa pa ga psi i mačke vole ga polizati. Dovoljno je malo da se životinja otruje, minimalna toksična doza za pse je 4.4-6.6ml/kg, a za mačke 1.4ml/kg. Već nakon sat vremena javljaju se mučnina, povraćanje, ubrzano disanje, pojačana potreba za vodom, često uriniranje, ataksija i slabost. Pravodobna terapija spašava od akutnog zatajenja bubrega čiji simptomi se mogu javiti 18 do 36 sati nakon uzimanja.

  • 3. Aflatoksin je posebno opasan za pse

Tijekom jeseni i ranog proljeća moguća su trovanja aflatoksinom, a psi su naročito osjetljivi na ovaj toksin. Najčešće se nađe u zaostalim plodovima bilja (orasi, kukuruz ili grana), a nastaje i kod pogrešnog skladištenja hrane kao sekundarni metabolit gljivica Aspergillus flavus i A. parasiticusa. Javlja se slabost, smanjeni apetit, nevoljkost, povraćanje, krvavi proljev. U neliječenim slučajevima dolazi do akutnog zatajenja jetre. Liječenje i prognoza je vrlo loša.

  • 4. Insekticidi protiv letećih i gmižućih kukaca

Vrlo često u kućanstvima se upotrebljavaju insekticidi piretrini, poznat je Pitroid. Osobito su osjetljive mačke te mlade životinje, znakovi trovanja su vrlo slični, uz pravodobno liječenje prognoza je bolja.

  • 5. Insekticidi protiv vanjskih parazita

Najčešće uzrokuju neurološke simptome – tremori, grčevi, nemogućnost održavanja ravnoteže, gubitak svijesti. Koristite samo sredstva koja su namijenjena psima i mačkama i poštujte upozorenja proizvođača. Najčešći znaci trovanja su neurološki simptomi (tremori, grčevi, nemogućnost održavanja ravnoteže te gubitak svijesti).  piše

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime