Trikovi naših baka koji su i dalje najučinkovitiji

745

trikovi bakeKako cvijeću produljiti vijek, očistiti zagorenu tavu, ukloniti mrlje. Neki su savjeti i trikovi starih ljudi zaista genijalni i koriste se generacijama. Ipak, mnogi su od njih, nažalost, zaboravljeni ili potisnuti suvremenima jer su navodno zastarjeli.

Prikupili smo devet trikova koje su koristile naše bake, a slobodno se može reći kako su vjerojatno učinkovitiji od svojih modernih inačica – zdraviji i prirodniji u svakom slučaju.

Produljenje vijeka cvijeću

Aspirin sprječava propadanje vode i štiti krizanteme, gladiole i ruže. Ubacite pola tablete u vodu i trajat će dvostruko dulje. Što se tiče narcisa, bolje je dodati prstohvat soli u vodu. Za dalije je najbolje kapnuti malo octa u vodu.

Učenje djece pravilnom držanju olovke

Stavite djetetu običnu kuhinjsku gumicu na ruku, a zatim olovku provucite kroz gumicu tako da mu sjedne između palca i kažiprsta. Okrenite je za 180 stupnjeva tako da se olovka fiksira.

Uklanjanje mrlja s odjeće

Stavite sol na masnu mrlju i pričekajte. Sol će upiti većinu masnoće. Ako je mrlja velika, trebalo bi je biti lakše oprati nakon toga, a ako je mala, sol bi je trebala u potpunosti ukloniti.

Obnavljanje osušenog laka za nokte

Nekoliko kapi odstranjivača laka za nokte ne samo da će razrijediti lak, nego će on postati i sjajniji. Pazite da ne stavite previše jer će lak postati prevodenast.

Čišćenje zagorene tave

Možete očistiti masnu spaljenu površinu tave ili lonca bez posebnih deterdženata. Jednostavno dodajte nekoliko žlica soli u vodu i kuhajte u zagorenom posuđu 15-20 minuta.

Uklanjanje boje s ruku

Uobičajeni sapun samo jača grimiznu boju na dlanovima i prstima. Da biste se riješili tamnih mrlja od repe ili bobica, bolje je koristiti sok od limuna. Ili možete jednostavno trljati ruke komadom limuna.

Kuhanje jaja bez pucanja

Jednostavno u vodu u kojoj kuhate jaja dodajte soli. Sol neće utjecati na pucanje, ali će spriječiti curenje bjelanjka, ostavljajući prirodni okus kakav jest.

Rezanje kruha bez mrvljenja

Kako biste osigurali da se svježi kruh ne raspada prilikom rezanja, najprije umočite nož u kipuću vodu. Zatim obrišite nož i odrežite glatke kriške.

Tretiranje iritacije i upale od ugriza insekata

Uzmite mali krumpir, operite ga i prerežite na pola. Postavite odrezanu stranu na čistu ranu ili ugriz te krumpir pričvrstite ljepljivom trakom. Krumpir smanjuje svrbež i upalu te pomaže da se vlažiti ranu, što povećava brzinu ozdravljenja. Pomaže kod svih ugriza i iritacija.  piše