Zakon o socijalnoj skrbi na strani starijih!

672

zakonosocDodatna zaštita za starije osobe i njihovu imovinu te proširenje uloge obiteljske medijacije neke su od novosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi, što ga je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku sredinom rujna uputilo u javnu raspravu. 
„Kako bismo zaštitili prava i interese osoba s invaliditetom i smanjili smještaj u institucije, ovim Zakonom proširuje se krug osoba koje mogu ostvariti status njegovatelja. Zbog bolje integracije u zajednicu, omogućit će se nastavak korištenja prava na osobnu invalidninu I kad se osoba privremeno ili trajno zaposli.

Cilj nam je jačanje obitelji i obiteljskih odnosa, pa se planira uvođenje usluge obiteljske medijacije ne samo kao dosad, vezano uz roditeljsku skrb, već i za, na primjer, dogovor članova obitelji na koji način će zajednički skrbit i o roditelju koji je osoba s invaliditetom ili starija i nemoćna osoba i sl.”, kazala je ministrica Nada Murganić.

Starije o sobe su često žrtve predatora na njihovu imovinu i to preko ugovora o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju. Ministarstvo za demografiju, obitelj mlade i socijalnu politiku ulaže napore da starije osobe informira o mogućoj štetnosti sklapanja navedenih ugovora i to na način da iz djela lutrijskih sredstava namijenjenih za socijalnu skrb financira godišnje više projekata udruga civilnog društva usmjerenih informiranju starijih osoba.

Zakon o socijalno j skrbi jasno navodi da radnik u djelatnosti socijalne skrbi čini težu povredu obveza iz radnog odnosa ako on, njegov bračni drug ili dijete s korisnikom socijalne skrbi sklopi ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju dok traje njegov radni odnos u djelatnosti.