Ovo su namirnice koje biste trebali jesti da spriječite prehladu

823

nam prehladaUmjesto skupe “superhrane” i u našim ostavama kriju se moćni, a jeftini saveznici za hladne dane.

Kvinoja, maca prah, chia sjemenke, acai i goji bobice, camu camu, guarana, kokosovo ulje…, sve je duži popis tzv. supernamirnica za koje se tvrdi da u svakodnevnoj prehrani mogu bitno unaprijediti zdravlje, čak i prevenirati niz bolesti. No osim što je takva “superhrana” preskupa za prosječan džep, nije svuda ni dostupna pa stručnjaci u ove hladnije dane, kad nas već stišću hunjavice, grlobolje i viroze, predlažu niz puno dostupnijih namirnica s kojima si možemo olakšati tegobe, a svakodnevno su nam nadohvat ruke. Primjerice, cikla.

Crvena bombica vitamina i minerala jača imunitet, štiti od sezonskih prehlada i moćan je saveznik u borbi s bakterijama i virusima. Ne možete pogriješiti ni sa salatom i sokom, a nemojte baciti ni njezine zelene listove.

Vrlo je ljekovit i češnjak, tako čest u našim ostavama. Njegova eterična ulja pomažu u liječenju prehlade, grlobolje, gripe te infekcije bronhija i pluća.

Kod prehlade djeluje i hren, nariban, kuhan u mlijeku ili pomiješan s medom, a žličica nasjeckane majčine dušice u medu uzima se protiv kašlja i bronhitisa. Bijela repa ubija bakterije u dišnim putevima i jača imunitet, a ni kadulja, čaj od sladića, zelje, svježe ili kiselo, ili pak zlato poput kurkume, cimeta i đumbira, koje je već osvojilo naše smočnice, u borbi s prehladama neće odmoći. 

Med

Pčele med kao hranu za zimske dane proizvode na isti način već 100 milijuna godina. Kad je riječ o prehladi, umoru ili kroničnom kašlju, stručnjaci ga preporučuju u kombinaciji s cimetom jer oba sastojka djeluju antivirusno, antibakterijski i protuupalno. U 1 dl prokuhane mlake vode (do 40 °C) umiješajte 1 žlicu meda i 2 žličice cimeta u prahu. Napitak pijte dva puta dnevno ili pak sirup u istom omjeru, bez vode.

Kupus

Poduga je lista narodnih lijekova koji se preporučuju za gripu i prehladu među kojima kupus ili zelje nadmašuje brojne druge biljke. U zimskim mjesecima kiselo zelje je zbog mliječne kiseline ljekovito kod bronhitisa, u obliku čaja ili juhe općenito se preporučuje za jačanje imunološkog sustava, kod prehlade, kašlja, gripe, a djeluje i antiseptički na dišne organe.

Kurkuma

Začin koji osvaja i zapadne kuhinje smatra se prirodnim antibiotikom jer sadrži kurkumin koji ima protuupalni učinak, jača imunitet i snižava temperaturu. Za žličicu zdravlja pomiješajte 1/4 žličice kurkume s 1/2 žličice maslinova ulja i prstohvatom mljevenog crnog papra. Za čaj po žličicu kurkume i đumbira te malo crnog papra prelijte s 3 dl kipuće vode i ostavite 10 minuta. Zasladite medom.

Češnjak

Glavni sastojak češnjaka je alicin koji ima čudesno antibakterijsko, antivirusno, antigljivično, antiparazitsko i antioksidacijsko djelovanje. Najnovija istraživanja pokazuju da češnjak ima i antikancerogena svojstva. Zgnječite češanj češnjaka s 2 žličice soka od limuna, 1 žličicom meda i 1/2 žličice mljevenog čilija. Takvu koncentraciju pijte jednom dnevno dok prehlada ne prođe.

Đumbir

Đumbir je vatrena zvijezda azijske kuhinje, no udomaćio se i kod nas. U hladnim danima odlično potiče cirkulaciju te pomaže protiv kašlja i prehlade. U 0,5 kg meda umiješajte 200 g svježeg, naribanog đumbira i uzimajte po 1-3 žličice tijekom dana. Kod prehlade i gripe dobra je i kombinacija đumbira naribanog u teglicu i dva organska limuna narezana na kriške, zalivena medom.

Pileća juhica ukusan je i zdrav prirodni antibiotik

Kokošja juha od davnina je pučki lijek za bolesti dišnih putova kao što je prehlada. Dr. Irwin Ziment, specijalist za plućne bolesti s kalifornijskog sveučilišta, objašnjava kako poput većine proteinskih namirnica, piletina sadrži cistein, prirodnu aminokiselinu koja se oslobađa kuhanjem mesa u vodi. Cistein je po kemijskom sastavu veoma sličan farmaceutskom preparatu acetilcisteinu, koji liječnici prepisuju pacijentima koji boluju od bronhitisa i infekcija dišnih putova, a razrjeđuje gusti sekret koji se nakuplja u nosu, grlu i plućima, te olakšava ispuhivanje i iskašljavanje. Onima koji žele još djelotvorniji lijek protiv začepljenja dišnih putova, dr. Ziment preporučuje da u juhu stave češnjak, luk i jake začine, kao što je čili.

Sirup od luka dobar je protiv kašlja. Stavite šest isjeckanih glavica luka u posudu i dodajte pola šalice meda. Kuhajte polako na laganoj vatri dva sata, a zatim procijedite.

Zlatna pasta od kurkume: Treba vam 1/2 šalice kurkume u prahu, 1 šalica djevičanskog kokosovog ili maslinova ulja, 1 čajna žlica mljevenog crnog papra. Ulje zagrijte na laganoj vatri, dodajte kurkumu u prahu, mljeveni crni papar i miješajte 5 minuta na laganoj vatri kako bi sastojci otpustili djelatne tvari u ulju. Uspite u staklenku i ostavite da se stvrdne. Rok trajanja je 2 tjedna.  piše