Ako čuva od prehlade, artritisa, raka i bolesti srca, sigurno ga treba jesti

870

porilukZnam da poriluk neće izazvati općenarodno oduševljenje, ali se mora jesti. Svaku me večer muči ista briga; što sutra skuhati za ručak? E sutra ću bome napraviti varivo s porilukom.

Nisam to već dugo kuhala. Znam da poriluk neće izazvati općenarodno oduševljenje, ali se mora jesti. Zdrav je, i upravo je stiglo vrijeme za dobra krepka variva.

Što je u njemu tako dobro?

Brojne su aktivne tvari poriluka koje imaju pozitivan učinak na zdravlje. Koliko ih je, mogla bih ih nabrajati do sutra.

Specifičnu aromu daju mu tvari sa sumporom (poput alina i alicina) koje inače smanjuju rizik od pojave raka crijeva, štite zdravlje jetre, a uz to djeluju protiv virusa i gljivica. Isto tako, snižavaju visoki tlak i kolesterol u krvi, te sprječavaju prekomjerno grušanje krvi podupirući time zdravlje krvožilnog sustava.

Tu su i polifenoli (npr. katehini, kumarinska i ferulinska kiselina) koji djeluju protiv prehlade. U poriluku ih ima više nego u mrkvi, luku i krastavcima.

U membranama zelenog kloroplasta nalaze se galaktolipidi. Što je zelena boja izrazitija, galaktolipida je više. Oni imaju izraženo protuupalno i antikancerogeno djelovanje, a pomažu i kod artritisa. Štoviše, vjeruje se kako iz galaktolipida nastaje omega-3 alfa-linolenska kiselina. Njezina dovoljna prisutnost u prehrani smanjuje rizik za pojavu bolesti srca i krvnih žila.

Poriluk od poznatijih sastojaka sadrži još lutein (koji čuva zdravlje očiju), beta-karoten, vitamine B1, B2, B6, C i E, a od mineralnih tvari su tu mangan, kalcij, fosfor, kalij i dr.

Zahvaljujući brojnim tvarima izraženog antioksidativnog djelovanja, antioksidativni kapacitet poriluka izraženiji je nego kod krastavaca, rajčice, cvjetače i zelene salate.

Kako odabrati poriluk? 

Nije svejedno kakav poriluk kupite. Antioksidansima su bogatiji zeleni listovi u odnosu na njegov podzemni dio. Neka je stoga vaš poriluk svjež i jedar, zdravih listova izražene zelene boje. 

Recept koji ćete voljeti

Varivo od poriluka

Moj recept za varivo od poriluka je vrlo jednostavan i gotovo je nemoguće nešto zabrljati. Želite li pojesti nešto domaće sa žlicom, ovo će varivo ispuniti sva vaša očekivanja.

poriluk1
FOTO: ISTOCK

SASTOJCI:

Za četiri osobe:

– 1 veliki poriluk

– 3 srednje velike mrkve

– 4 srednje velika krumpira         

– 1 srednje velika rajčica

– 2 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja

– povrtni temeljac

– celerov korijen

– peršinov list

– sol

– papar

– crvena paprika

– mažuran

– lovorov list

Priprema:

1. Očistite poriluk i svaki njegov list posebno operite kako biste uklonili svu zemlju.

2. Izrežite poriluk i mrkvu, te ih kratko propirjajte na zagrijanom ulju.

3. Dodajte oguljeni i na kocke izrezani krumpir i izrezanu rajčicu.

4. Pirjajte uz često miješanje na niskoj temperaturi par minuta. Začinite.

5. Dodajte povrtni temeljac da prekrije krumpir i zakuhajte.

6. Smanjite vatru i lagano kuhajte dok krumpir ne bude gotov.

7. Tijekom kuhanja dolijte ključalu vodu po potrebi.

8. Maknite s vatre, pospite usitnjenim peršinom i poslužite.

9. Uz ovo varivo dobro idu polpete, zelena salata i crni kruh.   piše