Sve što trebate znati o ždrijebu skupina za SP i tko su mogući protivnici Hrvatske

1340

fifa zdrijebNakon čekiranja vize za Rusiju, hrvatska nogometna reprezentacija čeka ždrijeb skupina Svjetskog prvenstva.

Eliminiranjem Grčke hrvatska nogometna reprezentacija i službeno se kvalificirala za Svjetsko prvenstvo koje će se od 14. lipnja do 15. srpnja iduće godine igrati u Rusiji.

Na ždrijeb skupina nećemo morati toliko dugo čekati. On će se održati u petak 1. prosinca u Kongresnoj palači Kremlin u Moskvi, s jednom bitnom novošću u odnosu na ždrijeb skupina za prošlo SP u Brazilu.

FIFA je djelomično promijenila koncept određivanja jakosnih skupina ždrijeba. Djelomično, jer i dalje će se prva jakosna skupina (tzv. pot) formirati na način da će u njemu biti domaćin (Rusija) plus još sedam najbolje rangiranih reprezentacija s FIFA-ine ljestvice objavljene 16. listopada ove godine (Njemačka, Brazil, Portugal, Argentina, Belgija, Poljska, Francuska).

Međutim, novost je da će sve jakosne skupine, od prve do četvrte, biti formirane prema poretku na ljestvici FIFA-e. U prijevodu to znači da su, od zasad kvalificiranih reprezentacije, u drugom potu Španjolska, Švicarska (eliminirala Sjevernu Irsku), Engleska, Kolumbija, Meksiko i Urugvaj.

Navijamo da ispadnu ili Peru ili Italija

Hoće li se na jedno od dva preostala mjesta u durgom potu uspjeti ugurati i Hrvatska, saznat ćemo nakon uzvratne utakmice interkontinentalnog doigravanja Peru – Novi Zeland (0:0 u prvoj utakmici) te uzvratnog dvoboja europskog dijela dodatnih kvalifikacija Italija – Švedska (Šveđani brane 1:0 prednost iz prve utakmice). Ako ispadnu ili Peru ili Italija, Hrvatska će biti u drugom potu i samim time imati bolji ždrijeb.

Naravno da nije svejedno, kako za sam start SP-a tako i za konačne ambicije, hoće li Vatreni biti u skupini s, primjerice, Brazilom, Španjolskom i Nigerijom ili s Poljskom, Kostarikom i Južnom Korejom.

Kako će izgledati sve jakosne skupine, saznat ćemo u iduća tri dana kad budu poznata sva 32 sudionika svjetske smotre.

Sama završnica kvalifikacija na neke reprezentacije neće imati nikakvog utjecaja jer već znaju da će biti smješteni u treći (Tunis, Egipat, Iran, Senegal) odnosno četvrti pot (Japan, Panama, Obala Bjelokosti, Južna Koreja, Saudijska Arabija).

Jakosne skupine u ždrijebu za SP:

  1. pot: Rusija, Njemačka, Brazil, Portugal, Argentina, Belgija, Poljska, Francuska
  2. pot: Španjolska, Švicarska, Engleska, Kolumbija, Meksiko, Urugvaj, Peru?, Italija?
  3. pot: Hrvatska, Danska ili Irska, Island, Kostarika, Tunis, Egipat, Iran, Senegal
  4. pot: Srbija, Nigerija, Australija ili Honduras, Japan, Panama, Maroko, Južna Koreja, Saudijska Arabija   piše