Oprezno s alkoholom, i male količine povećavaju rizik od raka

767

alkohol rakIstraživanja su pokazala da se konzumacija alkohola povećala od 2001.- 2002. godine i to za prosječno 11 posto, a 50 posto više ljudi je okarakterizirano da ima “problema s alkoholom”.

Što više alkohola pijete to je veći rizik da obolite od neke vrste raka, upozorili su onkolozi.

Tvrde kako i male količine alkohola povećavaju rizik od oboljenja od raka jednjaka, usta, jetre, grla, debelog crijeva i dojke. 

The American Society of Clinical Oncology (ASCO) nije nikada dosad povezivalo konzumaciju alkohola i obolijevanja od raka, ali sada upozorava na visoki rizik. 

Istraživanja su pokazala da se konzumacija alkohola povećala od 2001.- 2002. godine i to za prosječno 11 posto, a 50 posto više ljudi je okarakterizirano da ima “problema s alkoholom”. 

Ističu se preporuke za žene da ne piju više od jednog pića na dan, a muškarci dva pića na dan.  

Alkohol ne utječe na svaki dio tijela na isti kancerogeni način, pojašnjava liječnica Noelle LoConte, s Klinike školske medicine i javnog zdravlja Sveučilišta Wisconsin.  

“Za rak glave i vrata i jednjaka, produkt alkohola (acetaldehid, koji je kancerogen) izravno utječe na tkivo čim se proguta alkoholno piće”, napisala je. 

Nije potrebno u potpunosti se odreći alkohola, ali svakako je preporuka zadržati se na najviše jednom pišu na dan za žene i dva za muškarce. Ako inače pijete više od toga, smanjena konzumacija alkohola smanjit će i rizik od nastanka nekog od navedenih vrsta raka.  piše