Kako su lukavi Poljaci preveslali rivale: “Trik” za lakši ždrijeb i plač Španjolske

805

poljska momcadBudući da je Rusija domaćin Mundijala, na prvi pogled u oči upada da je među nositeljima Poljska, a da u prvom potu nema, recimo, jedne Španjolske.

Peru je posljednja reprezentacija koja se plasirala na Svjetsko prvenstvo 2018. Time je zatvoreno i pitanje rasporeda reprezentacija po jakosnim skupinama za ždrijeb skupina koji je na rasporedu 1. prosinca u Moskvi. Prvu jakosnu skupinu čine Rusija, Njemačka, Brazil, Portugal, Argentina, Belgija, Poljska i Francuska.

Budući da je Rusija domaćin Mundijala, na prvi pogled u oči upada da je među nositeljima Poljska, a da u prvom potu nema, recimo, jedne Španjolske, koja je u drugoj jakosnoj skupini zajedno s Hrvatskom i još šest reprezentacija. Vjerojatno su se mnogi upitali, a najviše se pitaju Španjolci, kako to da je Poljska ispred Španjolske i među nositeljima!? Jest, Poljska je ostvarila bolji rezultat od Španjolske na Euru, ali računaju se rezultati u posljednje četiri godine.

Poljski “trik” za plač Španjolaca

Poljska je odlično odradila kvalifikacije za SP i sakupila puno bodova, no Poljaci su se poslužili, uvjetno rečeno, malim „trikom“. Poljaci su očito dobri taktičari, a nisu ni pohlepni. Pametno su razradili taktički plan kako da uskoče među nositelje pa su zaključili kako im je najbolje da izbjegavaju prijateljske utakmice. Nije im kao nekima bilo najvažnije zaraditi nego si napraviti što bolju početnu poziciju na Mundijalu.

Nakon Eura odigrali su samo jednu prijateljsku utakmicu, i to sa Slovenijom u studenom 2016. Bilo je 1:1. Shvatili su Poljaci da u prijateljskim utakmicama čak i s osrednjim reprezentacijama mogu samo izgubiti bodove koje su do tada prikupili i koje će tek prikupiti ako se plasiraju na Svjetsko prvenstvo.

Prema postojećem sustavu, FIFA računa renking reprezentacija na učinku u protekle četiri godine. Sustav je prilično kompliciran za obične konzumente pa ćemo samo ukratko pojasniti. Uzimaju se u obzir sve službene utakmice, natjecateljske i prijateljske.

Jasno, utakmice se vrednuju po važnosti, s obzirom na to jesu li natjecateljske ili prijateljske, te po koeficijentu protivnika u trenutku odigravanja utakmica i kojoj konfederaciji pripada. Za svaku godinu se zbrajaju bodovi i dijeli se s brojem utakmica. Zadnja godina se računa 100%, druga 50%, treća 30%, a četvrta samo 20%. Tako se dolazi do konačnog koeficijenta.

Lakši put do uspjeha

Jedini uvjet je da reprezentacije odigraju pet službenih utakmica godišnje, a Poljska je odlučila da u 2017. ne igra prijateljske do zaključenja konačnog renkinga koji se uzima u obzir kod slaganja jakosnih skupina.

Poljska je nedavno odigrala dvije prijateljske utakmice s Urugvajem (0:0) i Meksikom (0:1) nakon tog datuma pa se te utakmice ne računaju. Ta strategija je upalila, Poljska se kao šesta na svijetu ukrcala u vlak nositelja. Poljaci su u pravo vrijeme došli u krug prvih sedam reprezentacija, a Španjolci su izvisili plasiravši se na osmo mjesto.

Nije beznačajno, jer jasno je da ako ste u prvom potu izbjegavate najveće favorite u skupini, a time dobivati lakšu skupinu i potencijalnu mogućnost da u sljedećem krugu opet izbjegnete velesile. Lukavi Poljaci.  piše