Hrana kao lijek

712

zdrava-prehrana

Svaka terapija, pa i ona najvažnija, do nas dolazi preko stola. Isto vrijedi i kada je riječ o prevenciji. Poruka je to liječnika opće prakse FIMMG-a. “Pretilost je kronična bolest koja je dostigla proporcije prave globalne epidemije”, naglasio je farmakolog Michele Carruba, iz Centra za studije i istraživanja pretilosti na Sveučilištu u Milanu, “i predstavlja drugi uzrok smrtnosti, odmah nakon pušenja”.

Može se prevenirati zahvaljujući promjenama stila života i prehrambenih navika koje mogu sudjelovati i izbjegavanju različitih bolesti prije nego što se krene u farmakološku intervenciju.

Ta prevencija između ostaloga podrazumijeva: održavanje dnevnog unosa kolesterola ispod 300 grama na dan; polusatnu tjelesnu aktivnost 4-5 puta na tjedan; davanje prednosti ugljikohidratima s niskim glikemijskim indeksom (poput tjestenine) i namirnicama bogatim vlaknima; umjerenu konzumaciju alkohola (ne veću od 0,3-0,4 dl na dan) te zamjenu životinjskih proteina s onim biljnima (primjerice soje) i veći unos fitosterola (2 grama na dan).