Spasimo ptice

904

Svaka vrsta je važna!

Za vikend, 8. i 9. svibnja, u vremenu od 10:00 do 18:00 sati u zagrebačkom Zoološkom vrtu će se već tradicionalno obilježiti “Svjetski dani ptica selica”.

 roda_i_mladiU Zoološkom vrtu ovoga će se vikenda obilježavati Svjetski dani ptica selica. Pod nazivom „Spasimo ugrožene ptice selice – svaka vrsta je važna!“ posjetitelje u subotu i nedjelu od 10 do 18 sati očekuju zanimljive izložbe, radionice i igre ustanova, udruga i drugih organizacija koje se bave zaštitom ptica i njihovih staništa.

Svjetski se dani ptica selica u Zoološkom vrtu grada Zagreba tradicionalno obilježavaju u sklopu velike međunarodne kampanje čiji je cilj upoznati ljude s pticama selicama, a posebno ugroženim vrstama.

Na svijetu živi preko 1500 vrsta ptica selica od kojih se 170 nalazi na crvenom popisu ugroženih životinja. Već ih je 50 izumrlo tijekom prošlih stoljeća. Izumiranje nekih od njih prouzročio je čovjek. Danas je njegova obveza očuvati preostale vrste.

Zoološki vrt grada Zagreba ove će godine naglasak staviti na vrste koje žive na području Hrvatske, a posebno na one vezane uz močvarna staništa. Kroz atraktivni program posjetitelji će moći doznati zašto su močvarna staništa važna za ptice selice, što ih ugrožava i što možemo učiniti kako bismo ih zaštitili.

S porukom „Zamislite nebo bez roda, gusaka, ždralova, patki i drugih ptica selica. Kako bi svijet pust bio!“ edukatori Zoološkog vrta grada Zagreba pozivaju posjetitelje da upoznaju čudesan svijet ptica selica i pomognu 

PROGRAM DANA PTICA SELICA U ZOO
• Izložba „Svaka vrsta je važna“ – Izložba je to o nekim ugroženim pticama selicama. Pored nje nalazit će se edukativni kutak o važnosti biološke raznolikosti, a posebno one ptica selica.

• Istraživanje ptica selica – Promatranje roda i ostalih ptica selica pomoću dalekozora i durbina. Zašto ptice sjede na jajima, kako uspijevaju preletjeti dug put na jug te na druga slična pitanja, odgovarat će stručnjaci za ptice udruge „Biom“.

• Edukativni kutak „Upoznajte ptičji svijet“  – U tom će edukativnom kutku posjetitelji moći upoznati ptičji svijet promatrajući, među ostalim, pera, jaja i gnijezda.

• Edukativni kutak „Pačja škola“ – Pod vodstvom edukatora posjetitelji će tamo moći upoznati građu pera, ljuske jajeta i ostalih preparata promatrajući ih kroz okular električne lupe.

• Izložba „Trščaci“ – Posjetitelji će kroz izložbu moći upoznati važnost močvarnih staništa obraslih trskom, kako su trščaci korisni pticama selicama i koje se još životinje skrivaju među trskom.

• Igra „Preleti ako možeš“ – Na poligonu s preprekama posjetitelji će moći provjeriti svoju spretnost i brzinu, a svladavanje prepreka dočarat će im putovanje ptica selica na jug.

• Igra „Putem ptica selica“ – U toj igri posjetitelje očekuje niz zagonetki. Kroz njih će se moći doznati, među ostalim, što jedu ptice selice te zašto su ugrožene.

• Međunarodni likovni natječaj – Radovi djece koja sudjeluju u likovnoj radionici, bit će poslani na međunarodni likovni natječaj.

• Projekcije „Spasimo ugrožene ptice selice“ – Dokumentarne snimke pokazat će koje ptice selice žive u Hrvatskoj i kojima prijeti izumiranje.

http://www.zgzoo.com/hr/novosti-i-dogadjanja/dogadjanja/svaka-vrsta-je-vazna/