Život na minimumu

1150

Život na minimumu: Za najstarije ništa novo. Umirovljenicima ne pomažu ni Vladine mjere ni ukidanje harača. Mirovina se usklađuje s rastom bruto plaće koja se ove godine zbog krize može samo dodatno smanjiti.

stepenice_dZahvaljujući izmjenama u razredima i stopama poreza na dohodak prosječna plaća (5157 kuna u veljači) porast će oko 130 kuna. Istodobno, ukinut će se krizni porez na tu plaću pa će prosječnom Hrvatu ostati još 100 kuna više nego mjesec prije. Prosječan umirovljenik, s mirovinom 2162 kune, imat će, međutim, koliko i mjesec prije.

Minus 17 milijarda kuna
Trenutačno ne postoji realna šansa da se prosječna mirovina poveća. I ovako će za isplatu mirovina u 2010. nedostajati oko 17 milijarda kuna koje će se namiriti iz proračuna. I dok će 1,480.179 radnika imati malo popunjeniji novčanik, prosječan umirovljenik neće imati baš ni jedan razlog za zadovoljstvo. I pošto 1. studenoga u povijest ode viša stopa kriznog poreza od 4 posto, prosječna mirovina ostat će ista u apsolutnom iznosu. Odlukom Vlade suspendirana je i odluka o zamrzavanju mirovina, ali će prvo usklađivanje mirovina poslije rujna 2009. biti u ožujku 2011. U međuvremenu će se štošta promijeniti. Primjerice, u dvoznamenkastom će postotku poskupjeti struja i grijanje. Da se mirovine i usklade do kraja godine, umirovljenicima to ne bi pomoglo. One se usklađuju dva puta u godini po formuli rast potrošačkih cijena plus rast bruto plaća dijeljeno sa dva.

 Mogu samo padati
Potrošačke cijene u prvom polugodištu 2010. neće rasti ili će rasti minimalno. Plaće će rasti samo u neto iznosu. I krizni porez i izmjene u porezu na dohodak odnose se isključivo na neto plaće. Prosječan iznos bruto plaće ostat će otprilike isti ili bi se, zbog krize, mogao i smanjiti. Kad se to preračuna, mirovine bi, i kad bi se uskladile u studenome, mogle samo padati. Mirovina koja sada pokriva 41 posto prosječne plaće mogla bi pasti na samo 39 posto. A još je 2004. planirano da ih se “navuče” prvo na 50, pa na 70 posto plaće.

S koliko tko živi

2162,17 kuna
i
znosi prosječna mirovina umirovljenika u Republici Hrvatskoj

1932,41 kuna
i
znos je prosječne mirovine takozvanih novih umirovljenika u Hrvatskoj

2376,44 kune
prosječna je mirovina takozvanih starih umirovljenika

9321,41 kuna
iznos je prosječne mirovine umirovljenih saborskih zastupnika i članova Vlade Republike Hrvatske

piše