Bolesti prostate

798

Dijagnoza raka prostate ne znači odmah da se radi o smrtnoj bolesti. Nije svaki tumor opasan, neki su agresivni dok neki rastu jako sporo. Ultrazvučnim pregledom lječnici mogu na osnovu veličine i položaja prepoznati je li prostata zdrava ili ne.

Za sigurnu dijagnozu raka lječnicima je potrebna proba tkiva prostate koja se vadi iz tkiva dugom širokom iglom. Pacijenti mogu dobiti lijek za smirenje ili lokalnu anesteziju prije ovog zahvata, iako mnogi muškarci rade uzimanje probe bez ikakvih lijekova.
Koja je prava terapija za određenog pacijenta zavisi pored veličine i položaja tumora i starost pacijenta, kao i individualno zdravstveno stanje.
Prostata je žlijezda koja se nalazi između mokraćnog mjehura i rektuma, te obuhvaća uretru. Karcinom prostate je druga najčešća maligna bolest koja pogađa muškarce, osobito iznad 50 godina starosti. Ishrana, način života i seksualnih aktivnosti, genetska predispozicija i životni okoliš su neki od faktora za koje se smatra kako mogu biti uzročnici ove bolesti. 

Karcinom prostate se razvija relativno sporo, te je moguće da od primarne pojave do otkrivanja bolesti kod pacijenta, može proći i do 5 godina. Kod muškaraca starosne dobi od 80 do 90 godina, u 70-90 % slučajeva prilikom pregleda se otkrivaju promjene na prostati.
Karcinom prostate nastaje u prostati, a vremenom je moguće širenje na druge organe (putem krvi i limfe).

Terapija ovisi o stadiju bolesti kao i o starosnoj dobi pacijenta. Radikalna prostatektomija je kirurški zahvat kojim se odstranjuje cijela prostata i dio uretre. Ova terapija se preporučuje pacijentima mlađim od 70 godina, kod kojih se bolest nije proširila.