Gorkim protiv slatkog

672

Grejp drži dijabetes tipa 2 pod kontrolom. Naringenin, antioksidant koji grejpu daje specifičan gorki okus, jednako dobro može kontrolirati dijabetes tipa 2 kao i dva službena lijeka, pokazala je najnovija studija. Znanstvenici se nadaju da će i daljnja istraživanja imati pozitivne rezultate. Izraelski istraživači su ustanovili kako naringenin povećava osjetljivost tijela na inzulin te pomaže pri održavanju zdrave težine, što je vrlo bitno kod liječenja dijabetesa tipa 2.
Ovaj antioksidans tjera jetru na izgaranje masnoća, umjesto njihovo skladištenje. Za razliku od dijabetesa tipa 1, kod kojeg gušterača ne proizvodi inzulin, kod dijabetesa tipa 2 tijelo ne može u potpunosti iskoristiti ovaj hormon i od velike su važnosti prehrana te regulacija težine. Stručnjaci Hebrejskog Sveučilišta u Jeruzalemu tvrde kako je način djelovanja naringenina sličan onom fenofibrata i roziglitazona, lijekova koji se obično koriste za održavanje dijabetes tipa 2 pod kontrolom. “Jetra se ponaša kao da posti te razgrađuje masne kiseline umjesto ugljikohidrata”, objasnio je jedan od istraživača dr. Martin Yarmush Remarka.
“Ovo predstavlja korak naprijed u istraživanjima, no ne bi se smjeli zanijeti i reći kako će konzumacija velike količine grejpa djelovati poput čarobnog metka – neće. Pratit ćemo razvoj sa zanimanjem kako bismo vidjeli hoće li rano obećanje u laboratoriju donijeti dobrobiti osobama s dijabetesom tipa 2”, zaključio je dr. Ian Frame, predstavnik britanske udruge dijabetičara. piše ordinacija.hr