Plod jeseni

848

Znanstvenici otkrili prirodni lijek protiv debljanja. Škotski znanstvenici tvrde da svakodnevna konzumacija jedne boce soka od šipka već za mjesec dana može zaustaviti debljanje do kojeg dolazi u srednjim godinama.

ipak_plod

Istraživanje provedeno u Edinburghu na 24 muškaraca i žena koji su svakodnevno tijekom četiri tjedana pili bocu soka od šipka daje nadu onima koji se bore s viškom kilograma.

Znanstvenici sa škotskog sveučilišta otkrili su da je gotovo kod polovice dobrovoljaca razina neesterificiranih masnih kiselina bila značajno manja, pa vjeruju da zbog toga imaju puno manju vjerojatnost za nakupljanje masti oko trbuha.

Dr. Emad Aldujaili i dr. Catherine Tsang, koji su vodili ovo istraživanje, kažu: “Vjerujemo da ovo inicijalno otkriće zaslužuje detaljnije ispitivanje.”

I krvni tlak volontera koji su pili sok od šipka na kraju ispitivanja bio je niži kod 90% sudionika, zbog čega su dr. Aldujaili i dr. Tsang zaključili da “nema sumnje da je sok od šipka učinkovit u smanjenju rizika za kardiovaskularne bolesti”.
Visoki krvni tlak, visoka razina kolesterola i fizička neaktivnost neki su od glavnih faktora koji dovode do razvoja kardiovaskularnih bolesti. piše