Sve je u glavi

671

Mozak regulira razinu kolesterola. Za razinu kolesterola odgovoran je zapravo jedan hormon u mozgu. Otkrili su to američki znanstvenici ispitujući hormon grelin, za koji se već prije znalo da ima važnu ulogu u regulaciji unosa hrane i potrošnji energije.

mozakZnanstvenici s američkog Sveučilišta Cincinnati otkrili su da miševi koji imaju veliku koncentraciju spomenutog hormona u mozgu imaju i veliku koncentraciju kolesterola u krvi.

Navedeni hormon blokira receptor melanokortin 4 (MC4R), koji se nalazi u dijelu mozga koji se naziva hipotalamus, a koji inače upravlja nizom važnih životnih funkcija, od tjelesne temperature, preko prehrane, pa sve do emocija i motivacije.

Dr. Matthias Tschop, voditelj ovog istraživanja, rezultati kojeg su objavljeni u stručnom časopisu Nature Neuroscience, rekao je: “Bili smo zaprepašteni kada smo vidjeli da isključivanjem receptora MC4R u mozgu injektirani kolesterol ostaje puno duže u krvi.” Ovo otkriće pruža nove terapeutske mogućnosti, no potrebno je provesti još mnoga istraživanja prije no što bi se mogla provesti ispitivanja na ljudima. Trenutne terapeutske mogućnost za snižavanje razine kolesterola sastoje se od smanjenja unosa masti, redovnog vježbanja i uzimanja lijekova koje je propisao liječnik. piše