Srce će duže kucati

795

Ulje koje nas podmazuje. Gotovo svi već znaju da jedenje namirnica bogatih vlaknima i siromašnih zasićenim ili hidrogeniziranim mastima poboljšava krvnu sliku i smanjuje rizik od srčanih bolesti. A što kad se poveća unos dobrih masti?

AvokadoNova studija pokazuje da povećavanje unosa mononezasićenih masnoća – primjerice iz izvora kao što su avokado, orašasti plodovi i maslinovo ili suncokretovo ulje – kod ljudi koji već jedu zdravo, poboljšava stanje srca, povećava razinu dobrog kolesterola i smanjuje razinu lošeg kolesterola. Znanstvenici iz Toronta eksperimentirali su s prehranom 24 muškaraca i žena. Na kraju mjeseca stanje dobrog kolesterola poboljšalo se samo kod onih koji su nešto više jeli avokado ili koristili dobra monozasićena ulja. I kod njih i kod onih koji su jeli zdravo ali nemasno smanjila se razina lošeg kolesterola.
U grupi koja je jela puno povrća i nešto više dobrih masti značajno se smanjila i razina C-reaktivnog proteina, krvnog markera koji ukazuje na upalne procese i veći rizik od srčanog udara. piše