Za 30 minuta

755

Navika koja uklanja 24 bolesti. U samo 30 minuta na dan mogli biste smanjiti rizik od 24 bolesti, uključujući demenciju i rak. Sve što vam treba je pola sata vremena i želja za kretanjem. Koristi su iznimne, kažu znanstvenici koji su pregledali rezultate čak 40 provedenih studija.

izme_za_etnjuOdvojite li malo vremena za brzu dnevnu šetnju, smanjit ćete opasnost od pojave niza bolesti i usporiti propadanje tijela uslijed starenja.
Znanstvenici su do ovog zaključka došli nakon što su pregledali 40 prethodnih studija koje su provedene u posljednje četiri godine. Biti u formi i aktivan jednako je dobro kao i biti nepušač – ovim dvjema odlukama možemo znatno duže održati dobro zdravlje. U sklopu studije ljudi su se kretali 150 minuta tjedno, po 30 minuta žustrog hoda ili vožnje biciklom pet dana u tjednu. Ova navika pokazala je direktnu povezanost s manjim rizikom od srčanih bolesti i moždanog udara.
Sve je više dokaza da svakodnevno kretanje smanjuje i rizik od demencije u starosti. Među drugim koristima su manji rizik od osteoporoze, dijabetesa tipa 2, depresije, pretilosti i visokog krvnog tlaka.
Znanstvenici su ustanovili da je i svakodnevna polusatna šetnja povezana s nižim rizikom od pojave raka, posebno raka debelog crijeva. Ukoliko šetnja potraje cijeli sat, povećavaju se i koristi.
Osim toga, muškarci koji ne sjede toliko na poslu imaju i manji rizik od pojave raka prostate. A fizička aktivnost kod oboljelih od raka poboljšava i oporavak.
Fizijatar Leslie Alford, s britanskog Sveučilišta East Anglia, kaže: “Naše tijelo zahtijeva određenu razinu aktivnosti kako bi optimalno funkcioniralo. No, mnogima to ne uspijeva zbog modernog načina života, te većinu dana uglavnom sjedimo.”piše