Teško punjenje blagajne

729

Umirovljenici će gladovati? Kratki smo za 16,6 mlrd kn! Manjak u mirovinskom sustavu u ovoj godini bit će najmanje 16,652 milijarde kuna odnosno on će se povećati za dodatnih milijardu kuna i pitanje je samo trenutka u kojoj će godini u sljedećih pet država iz poreznih prihoda morati izdvajati polovicu troškova mirovina. Kratki.

sitni_na_dlanu

Država je u prošloj godini u proračun skupila ukupno 107 milijardi kuna prihoda, preliminarni su podaci Ministarstva financija, prema kojima ispada da je država prikupila oko tri milijarde kuna manje nego godinu dana ranije.

Da stvar bude gora, prema tim podacima, piše Novi list, prihodi su za 700 milijuna kuna manji od onih koje je Vlada planirala u rujanskom rebalansu proračuna za 2010. godinu. U odnosu na planove podbacio je, i to za više od 200 milijuna kuna, PDV, porez na koji se cijelu prošlu godinu naplaćivao po novoj, većoj stopi od 23 posto.

Na ostalim porezima bilježe se manji podbačaji u odnosu na planove, a prihodi od socijalnih doprinosa manji su za oko stotinjak milijuna kuna nego što je Vlada planirala u rebalansu tri mjeseca prije kraja godine. Za oko 700 milijuna kuna planove su prebacile tek trošarine, a razlika je stvorena uglavnom na naplati trošarina na naftu i naftne derivate od kojih se prikupilo 6,93 milijuna kuna.

Prihodi od doprinosa u 2010. godini manji su za 1,2 milijarde kuna nego u prethodnoj godini, a čak dvije milijarde kuna nego u 2008. godini. Doprinosi u su prošloj godini donijeli proračunu 38,7 milijardi kuna, od čega su oni za mirovinsko osiguranje 19,12 milijarde kuna, za zdravstvo 17,85 milijardi kuna, dok ostatak otpada na doprinose za zapošljavanje.

Ove godine stanje će biti još gore unatoč tome što je Vlada zaustavila rast mirovina. Broj umirovljenika prešao je 1,2 milijuna, broj onih koji plaćaju doprinose pada iz dana u dan, a prognoze o rastu broja nezaposlenih u prvoj polovici godine na 350 tisuća ne nude da bi se od mirovinskih doprinosa moglo ubrati više od prošlogodišnjih 19,12 milijarde kuna.

S obzirom da će troškovi isplate mirovina biti najmanje 35,772 milijarde kuna, koliko je Vlada planirala, to znači da će manjak u mirovinskom sustavu u ovoj godini biti najmanje 16,652 milijarde kuna odnosno da će narasti za dodatnih milijardu kuna i pitanje je samo trenutka u kojoj će godini u sljedećih pet država iz poreznih prihoda morati izdvajati polovicu troškova mirovina. U tri godine taj je sustav ostvario manjak od 45,84 milijardi kuna, što pokriva troškove mirovina za više od 15 mjeseci, od ukupno 36 mjeseci. piše