Što raditi s 20 godina, a što s 50?

765

Vodič za tjelovježbu prema životnoj dobi. Kako vježbati u dvadesetima, a kako u pedesetima? Svaka dob nosi svoje, pa dobi treba prilagoditi i tjelovježbu. Naučite što vam trenutačno najviše odgovara.

pogled

Opće je poznato da je tjelovježba jedan od najvažnijih elemenata u zdravom načinu života. No, ono što možete vježbati u 20-ima, ne možete u 50-ima. Kako, dakle, znati što odgovara vama? Stručnjaci donose preporuke vježbanja za najvažnije životne dobi.

Lepršave 20-e
U dvadesetima se preporučuje 30 minuta treninga s utezima te 30 minuta kardio vježbi, i to najmanje tri puta tjedno. Usto, preporučuje se od 45 do 60 minuta čistih kardio vježbi tri puta tjedno. Jedan dan se uvijek ostavlja za odmor. Tijelo je u 20-ima mlado, lako se oporavlja od alkohola, neprospavanih noći i loše hrane. Uz redovitu vježbu, brzo se vraća u formu. Jednako tako lako je i smršavjeti jer metabolizam normalno radi, a pravilnom prehranom i tjelovježbom može ga se ubrzati. Iako su kardio vježbe i više nego dobre, stručnjaci savjetuju ženama u 20-ima da svakako prakticiraju i treninge s utezima, što će biti dobra podloga za njihovo buduće zdravlje – jačanje mišića i kostiju. To je najbolje vrijeme za takve vježbe jer u kasnijim godinama stvari nisu više tako jednostavne. Ukratko – dvadesete su idealne godine za čuvanje vlastitoga zdravlja, ali i vitkosti. Nemojte ih protratiti bez veze!

lopta

Ono što je preporučljivo za vježbanje u 20-ima, nije u 30-ima.

Slatke 30-e
U tridesetima se preporučuje jedan sat kružnoga treninga, i to četiri puta tjedno. Kružni treninzi obuhvaćaju niz serija različitih vježbi s točno određenim vremenskim intervalima za odmor. Mogu biti prilično naporni, posebno za početnike, ali daju izvrsne rezultate u vrlo kratkom vremenu. Usto, potrebno je barem jedan dan u tjednu raditi kardio vježbe, i to vrlo intenzivno u trajanju od 45 do 60 minuta. Naravno, jedan dan ostavite za odmor. U 30-ima žene počnu primjećivati da mršavljenje ne ide više tako lako, a to je ponajviše zbog blagog usporavanja metabolizma. Vježbanje u ovim godinama više nije samo stvar vitkosti i kondicije neko služi kao prevencija i održavanje zdravlja. Neka su istraživanja pokazala da žene koje redovito vježbaju izgledaju vrlo slično u 31. te u 39. godini, dok žene koje ne prakticiraju tjelovježbu izgledaju vrlo različito – u ranim 30-ima još se dobro drže, ali ako se približavaju četrdesetima, vidljivo stare i propadaju. Dakle, uvrstite tjelovježbu u svoj životni raspored ako želite što dulje zadržati mladost i ljepotu.

Stabilne 40-e
U ovim se godinama preporučuje sat vremena treninga s utezima, i to tri dana u tjednu. Usto, treba prakticirati i kardio vježbe 45 minuta dnevno, i to svaki dan. To je više nego u 30-ima i 40-ima, ali s manje intenziteta. Mnoge se turbulencije događaju u tijelu tijekom 40-ih godina – gravitacija sve više čini svoje, hormoni blago divljaju, a metabolizam postaje još sporiji. Kako vam se mast ne bi lijepila sve više, i to na dijelove na kojima nikada nije bila, uvedite tjelovježbu kao redovnu aktivnost u životu. Neke su žene u ovoj dobi sklone prestati vježbati jer ih, kako se opravdavaju same sebi i drugima, ometaju bolovi različitih dijelova tijela. Tjelovježba je dobra i pozitivna stvar koja u vaš život može donijeti mnogo pozitivnih promjena.

Mirne 50-e
Prema preporukama stručnjaka, u 50-ima je dobro raditi četiri do šest kardio treninga tjedno, i to u trajanju od 20 do 40 minuta. Treba pripaziti da intenzitet vježbi ne bude prejak. Usto, preporučuje se i pola sata treninga s utezima dva puta tjedno. Iznimno je važno ne zaboraviti ni na istezanje mišića. Mnoge žene u 50-ima iza sebe su ostavile menopauzu i tijelo im zbog toga funkcionira drukčije nego prije. Imate osjećaj da vam se prima sve što pojedete, a to je djelomično i točno. Zato je iznimno važno da se ne zapustite, a tjelovježba će pridonijeti boljitku i vašeg tijela, ali i vašeg duha. Ukupno ćete se bolje osjećati, a to je sasvim dobra motivacija, zar ne? piše