Jednostavnije ne može

837

Hranom uklonite kronični umor. Tko bi trebao jesti bademe, kikiriki, orahe, žitarice, mahunarke i banane? Svi, a posebno oni kojima nedostaje magnezija, koji je jedan od najvažnijih minerala u borbi protiv stresa i umora.

mlada_umorna_facaJedan su od sigurnih znakova da ne unosite dovoljno magnezija, odnosno da vam je prehrana jednolična i neuravnotežena je pojava grčeva u nogama – posebice u listovima. Ne konzumirate dovoljno žitarica, zelenog lisnatog povrća, mahunarki

Simptomi manjka magnezija su i nedostatak koncentracije, glavobolja, razdražljivost te umor. Ako ste izloženi svakodnevnom stresu, onda je veći i rizik da će vam nedostajati magnezija jer se on u stresnim situacijama pojačano izlučuje. Osobe koje redovito vježbaju također trebaju više magnezija jer znojenjem gube više minerala. Potrebe za magnezijem veće su kod žena tijekom trudnoće i dojenja.

Najbolji prirodni izvori
Hrana je najbolji način da povećate unos magnezija, pri čemu vodite računa da vitamin D pospješuje njegovu apsorpciju u organizmu. Špinat te ostalo lisnato zeleno povrće bogato je magnezijem. Magnezija ima i u soji, mahunarkama, pogotovo grahu, zatim u orašastim plodovima, žitaricama, ribi. Počastite se povremeno crnom čokoladom sa 70 posto kakaa, koja je također izvor magnezija, a da biste bili sigurni da ćete izbjeći manjak magnezija, u prehranu uvrstite integralni kruh umjesto bijelog i morsku sol umjesto rafinirane.
Moguće ga je uzeti i u preparatima, najčešći je oblik magnezij citrat, koji može biti u prahu i u tabletama, šumećim tabletama i tabletama za žvakanje.

Koliko?
Potrebe za magnezijem ovise o životnoj dobi, uobičajenoj prehrani, koliko ste izloženi stresu, bavite li se intenzivno nekom fizičkom aktivnošću ili o štetnim navikama, poput konzumiranja alkohola. Mladi u fazi rasta i razvoja također imaju veće potrebe za magnezijem. Povećana je potreba i kod starijih osoba. Dnevna potreba za magnezijem iznosi oko 300 do 400 miligrama.

Magnezij, kao i kalcij sudjeluje u formiranju kostiju. Važan je u zaštiti srca, očuvanju živčanog sustava. Sprečava stvaranje kamenaca u bubrezima te pospješuje regeneraciju jetara. Svakako ga treba uzimati kod osteoporoze jer izgrađuje kosti. piše