Shvatite na vrijeme

619

Ne tako očiti znakovi oslabljenog imuniteta. Zašto su neki neprestano prehlađeni, a drugi iz sezone u sezonu ni da kihnu?

areni_bonboniIstraživanja pokazuju da osjetljivost na prehladu i gripu ima veze s naoko nevažnim navikama, kao što su količina šećera koju pojedemo ili suhoća nosa.

Procijenite vlastiti rizik čitajući sedam znakova oštećenog imuniteta i naučite što učiniti da biste ostali zdravi:

1. Žudite za slatkim
Previše šećera nije samo uzrok debljanja. Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition pokazala je da oni koji jedu 100 g šećera (primjerice tri limenke gaziranog pića) pet sati nakon konzumacije znatno oštećuju sposobnost bijelih krvnih stanica da ubiju bakterije.

2. Ne pijete dovoljno vode
Postoji razlog zašto oboljeli trebaju puno tekućine. Tijelo treba dosta tekućine kako bi izbacilo toksine, a kava i čaj su također prihvatljivi izvori. Koliko tekućine na dan trebate ovisi od osobe do osobe. Ako vam je urin blijedožut pijete dovoljne količine.

3. Trebate izgubiti znatniju količinu suvišnih kilograma
Višak kilograma šteti srcu, mozgu i drugim organima. A šteti i imunološkom sustavu. U stvari, oni koji imaju najteži oblik svinjske gripe često imaju indeks tjelesne mase iznad 40, što znači da su morbidno pretili. Pretjerana kilaža može uzrokovati hormonalnu neravnotežu i upale koje slabe imunitet.

4. Nos vam je jako suh
Nos koji curi možda vas iritira, no to je vrlo dobra zaštita protiv prehlade i gripe. Sluz zarobljava viruse i izbacuje iz tijela. Ako su vam nosnice presuhe, mikrobima je ulazak u vaše tijelo olakšano. Ako je suhoća privremeni problem, ovlažite nosne prolaze slanom otopinom iz ljekarne. Ali ako je suhoća kronična, posjetite liječnika kako biste otkrili pravi uzrok.

5. Osjećate da ste većinu vremena pod velikim stresom
Prema izvještaju American Psychological Association, dugotrajni stres slabi imunološki odgovor organizma. Osim toga, ako ste pod stresom dok imate gripu, simptomi će se pogoršati.

6. Svako malo ste prehlađeni
To znači da vam je imunitet prilično slab. Odrasla osoba tijekom sezone u prosjeku dobije jednu do tri prehlade, koje traju tri do četiri dana. Prehladite li se češće, obrana vašeg organizma očito je oslabila. Što učiniti? Više spavajte, redovito vježbajte i pazite da u prehrani svaki dan imate svježe povrće i voće. piše