Zločin u Zelini

721

Upucao susjeda u vinogradu zbog komada zemlje. U Donjem Psarajevu kraj Zeline u ponedjeljak (02.05.11.) oko 10.15 sati ubijen je 62-godišnji Zdravko Blažak. Ubio ga je njegov susjed, 78-godišnji umirovljenik Dragutin Jarec, i to navodno zbog dvadeset centimetara široke i petnaest metara dugačke brazde među njihovim vinogradima.

policajacJarecu su lisice na ruke stavljene netom poslije zločina, a neslužbeno se doznaje da se nije opirao uhićenju. Jarec je, kako se priča po mjestu, zamjerao žrtvi, čiji vinograd graniči s njegovim, što mu je navodno oduzeo dio zemlje.

Ubio ga pištoljem kojeg legalno posjeduje

Blažak je nešto nakon deset sati ujutro sadio trsje kad je na brijeg stigao Jarec i počeo mu prigovarati da radi na njegovoj zemlji. Blažak mu je navodno na to poručio da, “ako mu nešto smeta, pravdu zatraži na drugom mjestu”, na što se Jarec ljutito okrenuo, otišao u svoju obiteljsku kuću nadaleko od vinograda, uzeo pištolj TT (ruske proizvodnje), koji legalno posjeduje, vratio se do njega i smaknuo ga. Iako cijelo mjesto zna što se dogodilo, a očevid je trajao do poslijepodnevnih sati, nitko od mještana nije čuo da su se dvojica ikada prije svadila zbog zemlje niti je itko čuo pucanj.

Prodao krave kako bi mogao uživati u mirovini

Jarec je radni vijek proveo kao vozač kamiona u tvornici Iskra, a posljednjih se godina u mirovini bavi poljoprivredom na svom velikom imanju. Za razliku od njega, Blažak je godinama radio u Švicarskoj kao građevinski radnik. Prije mjesec dana, kažu mještani, stiglo mu je rješenje za švicarsku mirovinu. Zbog toga je nedavno u Donjem Psarjevu prodao krave kako bi u mirovini mogao uživati bez obveza.
Iza sebe je ostavio suprugu i dvije odrasle kćeri koje nisu željele razgovarati s novinarima. O njemu se u mjestu mogu čuti samo riječi hvale, kažu da je bio miran i staložen. Za Dragutina Jareca jedni pak kažu da je uvijek bio pomalo prgav i svadljiv, ali ne i agresivan, dok drugi ističu da je – ‘čisto zlo’.  piše