Do posljednjeg daha

749

hier_mePravo na mirovinu u Njemačkoj će se ubuduće stjecati od 67. godine. Gospodarski stručnjaci njemačke vlade predložili su u svom najnovijem izvještaju da ta granica bude još pomaknuta – na više!

Uslijed demografskih promjena Nijemci postaju sve stariji, a broj novorođenčadi svakim danom sve je manji. Da bi mogla pokriti troškove socijalnih usluga i istovremeno spriječiti dramatični rast dugova u državnoj blagajni, vlada u Berlinu je nedavno donijela odluku da od 2029. godine produži radni vijek do 67. godine života.

Njemačka se boji starenja svog stanovništva

znakuMeđutim, ekonomski stručnjaci Vlade smatraju da ni to nije dovoljno i ukazuju na potrebu dugoročnog planiranja. Ne bude li Njemačka sada provela neophodne reforme, za 50 godina će biti u dvostruko goroj financijskoj situaciji nego što je to Grčka danas. Zato predlažu da radni vijek od 2045. godine bude produžen do 68. a od 2060. do 69. godine. To jest težak korak, ali ni alternative ne bi bile ništa bolje, kaže jedan od ekonomskih stručnjaka Vlade Wolfgang Franz. “Ili će biti podignuta stopa doprinosa za mirovinsko osiguranje – što bi rezultiralo manjim brojem radnih mjesta – ili će biti smanjena visina starosne penzije, a s tim ne možemo računati, jer mirovine ionako ubuduće neće biti tako visoke kao sada”, objašnjava on.

 

“Njemačka je europska lokomotiva”

Njemačka kancelarka Angela Merkel pohvalila je prijedlog ekonomskih stručnjaka, ocjenjujući ga vrijednom i važnom podlogom za predstojeći rad Vlade. Vlada je za jesen, naime, planirala izglasavanje novih prijedloga o mirovinskom sustavu na osnovu aktualnih pokazatelja demografskog razvoja. Istovremeno kancelarka Merkel smatra da bi starosna dob za odlazak u mirovinu trebala biti postupno podignuta u cijeloj Europi. Njemačka bi tu, prema riječima kancelarke Angele Merkel, morala biti uzor.

zidarProduljenje radnog vijeka posebno teško pada radnicima u građevinskom sektoru.

S kancelarkinim stavom, međutim, suglasni nisu ni predstavnici njemačkih sindikata, a ni oporba. Iz sindikata poručuju da taj prijedlog nije realan. Radniku u građevini, koji svakodnevno obavlja teške poslove, ne mogu objasniti da će on ubuduće morati raditi nekoliko godina duže. Elke Hannack iz Saveznog odbora sindikata “Ver.di” komentira: “Onaj tko danas propagira mirovinu od 68. ili 69. godine, u stvari nema pojma o njemačkom tržištu rada”. Predstavnici njemačke oporbe poručuju da ni oni neće podržati ovaj prijedlog. piše