Ne biste ni pomislili

755

Skriveno salo podmuklo uništava srce. Postoje specifična područja oko srca gdje skriveno salo promovira koronarne bolesti, čak i kada su u pitanju osobe bez simptoma. Govorimo o masnoći u prsima za koju nikada ne biste pomislili da postoji.

srcekoPerikardijalno salo promovira nepravilno nakupljanje plaka uz stijenke koronarnih arterija što uzrokuje aterosklerozu te može dovesti do srčanog udara, upozoravaju američki znanstvenici.

“Postoje specifična područja oko srca gdje skriveno salo promovira koronarne bolesti, čak i kada su u pitanju osobe bez simptoma. Govorimo o masnoći u prsima za koju nikada ne biste pomislili da postoji”, smatra dr. David Bleumke, direktor radiologije Nacionalnog instituta kliničke zdravstvene skrbi, ujedno i voditelj istraživanja.

Tim doktora Bleumkea je pratio 6.800 osoba starih između 45 i 84 godine koje nisu imale bolesno srce na početku studije i posebno se koncentrirao na 84 preteške žene i 94 preteška muškarca prosječne starosti 61 godinu (predstavnici opće populacije).

Koristili su neinvazivnu magnetsku rezonancu kako bi tražili plak u stijenkama koronarnih arterija i usporedili rezultate CT skenovima volumena masti srca.

“Kod osoba bez simptoma koronarne bolesti arterija, volumen masti membrane oko srca je usko povezan s plakom koji začepljuje arterije, koji je ustanovljen magnetskom rezonancom. Ovo perikardijalno salo je uže povezano s nakupljanjem plaka nego indeks tjelesne mase ili obujam struka”, objasnio je Bleumke.

Visokorizični pacijenti s bolovima u srcu i uobičajeni koronarni faktori rizika, poput pretilosti, trebali bi se podvrgnuti tradicionalnom angiogramu ili naprednoj dijagnostici, no pacijenti s malim ili srednjim rizikom bi mogli imati dobrobiti iz spoznaje da uskladišteno salo oko srca povećava njihov rizik od koronarnih bolesti, zaključio je voditelj istraživanja. piše