Vježbanje i mozak

719

mozak_i_vjebanjeUz redovito vježbanje mozak je brži i učinkovitiji, ali i mlađi.

Vježba potiče proizvodnju mitohondrija, strukture koje proizvode energiju, a upravo ta dodatna energija omogućuju mozgu da brže i učinkovitije procesuira informacije.

Tjelesna aktivnost smanjuje umor moždanih stanica.

Redovito vježbanje podiže tjelesnu izdržljivost te mišiće čini otpornima na umor. No vježba na isti način djeluje i na mozak, pokazuje istraživanje Sveučilišta Južna Karolina. 

Znanstvenici su tijekom osam tjedana pratili na koji način vježba utječe na miševe, piše Daily Mail. Prva grupa miševa je trčala po pokretnoj traci, dok je druga mirovala u kavezima. Miševi koji su redovito vježbali mogli su trčati 126 minuta prije nego su se umorili, dok su oni koji su mirovali trčali 76 minuta. U mozgu aktivnih miševa broj mitohondrija je bio puno veći nego kod onih koji su mirovali, potvrđuje istraživanje. 

Vježba potiče proizvodnju mitohondrija, struktura u stanicama koje proizvode energiju. Taj proces povećava tjelesnu izdržljivost i smanjuje rizik od pretilosti. Upravo energija koju proizvode mitohondriji, omogućuje mozgu da radi brže i učinkovitije. Što znači da redovita vježba potiče rad mozga, tvrde stručnjaci.  

– Tjelesna aktivnost održava vaš mozak mladim, smanjuje umor i izoštrava razmišljanje. Stvaranje “zaliha” mitohondrija bi zapravo mogli stvoriti obranu od Alzheimerove bolesti – tvrdi autor studije dr. Mark Davis. piše