Ali ne iz tableta

917

smijeh_i_suzeVitamini i minerali nužni za zdravu psihu. Istraživanje provedeno na odraslim osobama s bipolarnim ili velikim depresivnim poremećajem pokazuje da je kod poremećaja raspoloženja prisutna nutritivna neravnoteža.

Tijekom studije, znanstvenici su bilježili uzimanje nutrijenata u periodu od tri dana, nakon čega se taj nutritivni unos uspoređivao s preporučenim vrijednostima.

Također su analizirani uzorci krvi, te sociodemografski i klinički pokazatelji unosa nutrijenata. U usporedbi s referentnim vrijednostima, unos je bio ispod preporučenih razina za pojedine nutrijente: tiamin, riboflavin, folate, fosfor, cink, vitamin B6 i vitamin B12.

Daljnjom analizom došlo se do sljedećih rezultata: niži unos tiamina i fosfora povezao se s primjenom antidepresiva; veći unos kalcija i željeza povezan je s primjenom anksiolitika (lijekova protiv tjeskobe); veći unos magnezija zabilježen je kod osoba koje uzimaju stabilizatore raspoloženja. Također je dokazana povezanost socijalnih, demografskih i kliničkih čimbenika na uzimanje pojedinih nutrijenata.

Zaključili su da određeni poremećaji raspoloženja donose veći rizik od neravnoteže razine pojedinih vitamina i minerala u organizmu. piše