Čime smo okruženi

665

isenjeKemikalije za čišćenje uzrokuju rak i neplodnost.

Upozorenja o bisfenolu A ili ftalatima u proizvodima uglavnom ne postoje. Konstantna izloženost uobičajenim kemikalijama za održavanje kućanstva, kada se tome pridodaju i štetni sastojci iz kozmetike, pa čak i hrane, može dovesti do znatnog povećanja pojave raka, dijabetesa, pretilosti i neplodnosti, tvrdi Europska agencija za okoliš (EEA).

Iako se o štetnim sastojcima često govori, obično je zaključak kako je riječ o malim količinama koje ne mogu štetiti ljudskom organizmu, no uzme li se u obzir koliko dugo je osoba izložena takvim sastojcima iz nekoliko različitih izvora, slika koju dobijemo posve je drugačija.

EEA je kao posebno štetne sastojke na koje treba obratiti pozornost izdvojila ftalate, bisfenol A, parabene te kemikalije koje se koriste u nekim kontracepcijskim sredstvima. Štetnost spomenutih sastojaka potvrdio nam je i prof. dr. Valerije Vrček, dipl. ing. med. biokemije, autor knjige “Druga strana potrošačkog raja. U klopci zdravlja i bolesti”.

– Bisfenol A i ftalati hormonski su otrovi. Svakodnevna konzumacija hrane ili pića kontaminiranih malim količinama bisfenola A ili kontakt s proizvodima natopljenim ftalatima može izazvati niz zdravstvenih poremećaja ili, bolje rečeno, hormonski kaos – objasnio je Vrček dodajući kako znanstvene studije pokazuju i reprotoksično i neurotoksično djelovanje ovih otrova, kao i to da se povezuju sa srčano-žilnim bolestima i dijabetesom, a kod djece mogu uzrokovati hiperaktivnost.

Dovoljno razloga da se pri kupnji proizvoda uvijek prvo provjeri deklaracija proizvoda. No često se prisutnost štetnih spojeva ne spominje.

– Informacije ili upozorenja o prisutnosti bisfenola A ili ftalata u proizvodima uglavnom ne postoje. Ipak, nešto je poznato: svi materijali od polikarbonatne plastike ispuštaju bisfenol A. Dakle, dječje bočice, sportske bočice za napitke, posude za čuvanje hrane, za pripremu hrane u mikrovalnim pećnicama i sve aluminijske konzerve za pića, koje sadrže polikarbonatnu plastiku, trebalo bi izbjegavati. Polikarbonatna plastika tvrda je prozirna plastika kojoj nije mjesto u kuhinji ili prehrambenom lancu. Srećom, većina dječjih bočica u našim trgovinama obilježena je znakom ”BPA free”, ali ostale su na policama limenke koje su s unutrašnje strane i dalje obložene polikarbonatnom plastikom! Ftalati su također zabranjeni kao omekšivači plastičnih igračaka pa je danas kozmetika postala glavni izvor kontaminacije tim kemikalijama – zaključio je Vrček. piše