Ne tako nevine navike

39

milTko bi rekao da ovo šteti srcu. Osim pušenja, većih količina zasićenih masnih kiselina, neaktivnosti, nerviranja, radoholičarstva, debljine i općenito loše prehrane, zdravlju vašeg srca mogu naštetiti i navike koje smatrate nebitnima ili čak zdravima.

Ne konzumirate mlijeko ili mliječne proizvode

Ako iz bilo kojeg razloga ne koristite mliječne proizvode, razmislite o tome da ih opet vratite na jelovnik. Naime, niz studija pokazuje da prehrana bogata mliječnim proizvodima može smanjiti rizik od dijabetesa i kod muškaraca i kod žena. Posebno se dobrim pokazao jogurt. Ovo je važno jer dijabetes povećava rizik od srčanih bolesti.

Nekontrolirano uzimate zdrave masnoće

Čuli ste da su maslinovo ulje, ulje kanole, lana i kikirikija zdrava ulja koja sadrže mononezasićene masne kiseline, koje ne samo da snizuju kolesterol, nego i povisuju HDL, ‘dobri’ kolesterol. Ako odustanete od kukuruznog ulja i počnete koristiti neko od navedenih, pomoći ćete svom srcu. Međutim, trebate paziti na količinu jer su masnoće vrlo kalorične.

Uglavnom ste u zatvorenom, daleko od sunca

Zbog straha od raka kože uglavnom ste u kući? Ne pretjerujte. Vaše tijelo treba biti izloženo sunčevoj svjetlosti kako biste imali dovoljno vitamina D. Istraživanja pokazuju da je ovaj vitamin važan za zdravlje srca. Naime, manjak vitamina D povezan je s gomilanjem plaka u krvnim žilama, što dovodi do povišenog tlaka. Šećite barem dvaput tjedno po pola sata.

Neispavani ste

Neka istraživanja pokazuju da je polovina odraslih kronično neispavana. A jedna od šest osoba spava tek pet sati noću. Ovo je opasno jer neispavanost utječe na pojavu povišenog tlaka. San, upravo suprotno, snizuje tlak. Ne spavate li osam sati noću, potrudite se ranije krenuti na spavanje. Muči li vas nesanica, potražite liječničku pomoć.

Ne čistite zube zubnim koncem

Zdravlje zubi i srca je povezano. Mnoga istraživanja pokazuju da loša higijena usne šupljine i gingivitis štete srcu. Kronična upala zubnog mesa može uzrokovati druge upalne procese u tijelu te prolaz bakterija u krvotok. Ljudi koji redovito peru zube i čiste ih koncem rjeđe obolijevaju od srčanih bolesti od onih koji ne drže toliko do higijene. piše