Prevarena

817

bakUnuk krivotvorio dokumente svoje bake i podigao si kredit u Austriji. Općinski sud presudio je u Baričinu korist, no izgleda da će na sud ipak u Austriju. Barica Kanceljak, 77-godišnjakinja iz Velikog Trgovišća, žrtva je velike prevare svog unuka, 40-godišnjeg Nedjeljka Šipeka koji živi u istoj kući, ali na katu.

On je naime prije nešto više od tri godine krivotvorio dokumente i na temelju tih dokumenata u jednoj austrijskoj banci u Villachu, dajući u zalog kuću, podigao kredit od 55 tisuća eura. Zajedno s kamatama taj dug već mu je narastao na 90 tisuća eura. Barica o svemu priča.

– Strašno je ovo što mi se dogodilo! Nikad nisam ni posumnjala da me tako drsko mogu prevariti vlastiti unuk i to uz pomoć i znanje moje kćeri Mire Šipek. Ovu kuću još prije 50-ak godina počeli smo graditi moj suprug Franjo i ja.

Zajedno gradili

Kad se ovdje doselio zet i dalje smo svi zajedno ulagali u ovu kuću, ali paralelno s tim, počeli smo graditi još jednu kuću i to za unuku. Muž mi je prije 30 godina umro, ja sam živjela u prizemlju, unuk na katu, a u susjednoj kući živjeli su kćer i njezin muž. Sve je bilo dobro do prije tri godine kada su mi unuk ili kćer ukrali osobnu iskaznicu i krivotvorili što im je trebalo – priča Barica.

Da bi došao do kredita, Nedjeljko je krivotvorio i dokument kojeg je navodno ovjerio kod javne bilježnice Javorke Martinić i to tako što je kod sebe već imao ovjeru ugovora o kupoprodaji osobnog vozila te iz tog ugovora skenirao žigove i potpis bilježnice.

U presudi Općinskog suda u Zaboku piše da je početkom prosinca 2009., u obiteljskoj kući, Nedjeljko na osobnom računalu sastavio ‘specijalnu punomoć’ iz koje bi slijedilo da ga njegova baka Barica opunomoćuje, da u njeno ime i za njen račun, može zaključiti ugovor o otplati kredita. Isto tako i da dozvoljava da se u slučaju dospijeća tražbine po tom kreditu može izvršiti prisilna ovrha na nekretninama i na njenoj cjelokupnoj imovini, uključujući i mirovinu i ostala primanja, a novac doznači direktno njemu i istu potpisao imenom Barice Kanceljak.

Mala mirovina

I Barica i javna bilježnica podigli su tužbu, no onda je Županijski sud u Zagrebu Barici poništio odluku Općinskog suda i odlučio da su za sve nadležni sudovi u Austriji. Barica se sada boji ponovnog suđenja i plaćanja skupih sudskih troškova jer ima mirovinu od svega 1700 kuna i sve što dobije potroši na skupe režije i hranu.

Ugovor o kreditu je ništavan, pa su sada nadležni Austrijanci

Predsjednica Općinskog suda u Zaboku Nada Mohač rekla nam je kako je u spornom ugovoru pisalo kako su za spor nadležni sudovi u Hrvatskoj, međutim, budući je ugovor nakon svega postao ništavan, nakon žalbe tuženika, u rješenju Županijskog suda u Zagrebu piše kako bi sve trebao rješavati austrijski sud. Nakon toga tužiteljica je putem odvjetnice podnijela zahtjev za reviziju, pa će cijeli slučaj biti upućen na Vrhovni sud. Tužiteljica Barica, dodala je, ne mora platiti sudske troškove od 18.450 kuna, no što će sa slučajem biti dalje, ne može ništa reći.

Javna bilježnica J. Martinić rekla je kako je ona podnijela kaznenu prijavu protiv Šipeka, da je on priznao kazneno djelo, no privatnu tužbu za naknadu štete nije podnijela. piše