Objavljena lista

1201

komaracObjavljena lista najboljih zemalja za umirovljenike, RH na 35. mjestu

Hrvatska je na listi 150 zemalja zauzela 35. mjesto po kvaliteti života za umirovljenike. Norveška je najbolja zemlja za život umirovljenika, barem ako je suditi prema listi 150 zemalja koju je sastavila francuska financijska kuća Natixis Global Menagement.

Slijedi Švicarska, a potom Luksemburg. Prvih deset pozicija drže europske zemlje pa je tako na četvrtom mjestu Švedska, za kojom slijede Austrija, Finska i Nizozemska, dok se na desetom mjestu smjestila Francuska.

Australija se kao prva najbolja neeuropska zemlja smjestila na 11. mjestu. Hrvatska je na 35. mjestu po kvaliteti života kojega nudi umirovljenicima, dok je susjedna zemlja Slovenija zauzela visoko16 mjesto.

Kriterije koje je Nexis uzeo prilikom sastavljanja liste ne uključuju sunčane dane, što se često povezuje s kvalitetnim životom građana treće dobi. Metodologija kojom se rukovodila financijska kuća uključuje 20 kriterija, među kojima su osnovni: kvaliteta zdravstvenih usluga, bogatstvo pojedine zemlje kao što je dohodak po glavi stanovnika i socijalna jednakost, financijska stabilnost poput omjera zaposlenih i umirovljenika, inflacije ili kamata na kredite te kvaliteta života koja uključuje osjećaj sreće stanovništva, klimu i okolišpiše