Građanski otpor

748

monsanaGrađanski otpor zatvorio vrata GMO-u. Monsanto zasad odustaje od osvajanja Europe. Američka mega-korporacija Monsanto i njihovo genetski modificirano sjeme suočavaju se sa sve jačim otporom na europskom tržištu. Pomno isplanirano lobiranje ipak ne uspijeva u srazu s milijunima građana.

“Nećemo više lobirati za uzgoj u Europi. Kontraproduktivno je boriti se protiv vjetrenjača”, razočarano je izjavio Brandon Mitchener iz europskog ogranka Monsanta.

Pod “vjetrenjačama” se podrazumijeva masovni otpor potrošača hrani s GMO sastojcima. A otporu su se pridružili, čini se, i brojni europski političari. Mitchener je naglasio da europsko tržište čvrsto odbija genetski modificiranu hranu pa je tvrtka najavila povlačenje i prekid lobiranja za uvoz svojih proizvoda. Ured za zaštitu potrošača Europske Unije priopćio je da nijedan proizvod koji je pozitivno testiran na GMO ne može se prodavati na tržištu EU.
Marš protiv Monsanta urodio plodom

Monsanto je nedavno bio meta širokog prosvjeda pod nazivom “Marš protiv Monsanta,” kada su ljudi u više od 400 gradova u 52 zemlje prosvjedovali protiv te tvrtke, njezinog GM sjemena i utjecaja na svjetske vlade. Marš je održan i u sedam hrvatskih gradova, a na njega se prikladno nadovezalo otkriće velike količine neodobrenog soja genetski modificirane pšenice, koja je pronađena u Oregonu. Nakon ovog otkrića neke Istočno Azijske zemlje raskinuli su ugovor o uvozu pšenice iz SAD-a, a čak 27 članica Europske Unije je zatražilo povećanu kontrolu uvoza iz SAD-a.
Kupcima “ne treba deklaracija”?!

Jedan od zahtjeva sudionika prosvjeda je bio etiketiranje GMO hrane. Prosvjednici su zahtijevali da se GMO sastojci u hrani jasno prikažu na deklaraciji, na temelju čega bi potrošači mogli odlučiti žele li kupiti takav proizvod ili ne. Međutim, takvo rješenje industriji GMO-a nije prihvatljivo, jer su svjesni da bi potrošači, pročitavši deklaraciju, najčešće izabrali proizvod bez GMO-a. Monsanto je stoga uložio dodatne napore u uvjeravanje nadležnih da bi označavanje bilo preskupo i da potrošači ne trebaju znati kakav proizvod kupuju, jer je “GMO hrana ionako sigurna za ljudsku upotrebu”. U EU, međutim, obavezno je označavanje GM sastojaka na hrani ako oni prelaze određen limit.
Prelazak u defenzivu

U svjetlu nedavnih neuspjeha, Monsanto ne namjerava podnijeti zahtjev za odobravanje novih genetski modificiranih usjeva, a odustat će i od novih terenskih pokusa s GM sjemenjem. Usmjerit će se, kažu, samo na konvencionalno sjemenje kukuruza, uljane repice i povrća. Monsantovi najveći europski konkurenti – Bayer CropScience, BASF i Syngenta – već su se povukli iz poslova s GMO usjevima u Njemačkoj i mnogim drugim državama-članicama EU.
Dio zemalja ipak popustio

Monsantova je predaja ipak samo djelomična. Mitchener je potvrdio da u Španjolskoj, Portugalu i Rumunjskoj, gdje su zakonodavci i potrošači manje zabrinuti oko GMO usjeva, Monsanto planira nastaviti prodaju svog sjemena. Poznavajući ambicije velikih korporacija, sigurno je da tvrtka nije završila s lobiranjem u EU, te da će se pritisci nastaviti, vjerojatno podalje od očiju javnosti. piše