Još se može popraviti

714

glavoboljaAko osjetite ove simptome, svaka minuta je bitna. Brzo djelovanje vas u slučaju moždanog udara može spasiti od težih oštećenja i smrti. Nova studija pokazuje da je važna baš svaka minuta. Liječnici odavno znaju da je brza liječnička intervencija u slučaju moždanog udara važna.

Nova studija otkriva da je važna svaka minuta.
Sa svakih 15 minuta ranijeg odlaska liječniku, smanjuje se rizik od težih posljedica i smrti za četiri posto, navodi se u studiji koja je provedena na više od 58.300 bolesnika s ishemijskim moždanim udarom, a objavljenoj u časopisu Journal of American Medical Association. Štoviše, tih 15 minuta ranijeg odlaska liječniku utječe i na vrijeme napuštanja bolnice. Za četiri posto povećana je vjerojatnost otpuštanja iz bolnice, a za tri posto šansa da vas otpuste kući i ne pošalju u rehabilitacijski centar ili starački dom jer više ne možete samostalno živjeti.
Moždani udar je stanje znatno smanjenog protoka krvi u mozgu zbog kojeg dolazi do naglog gubitka moždane funkcije ili funkcija. Samo u SAD-u od moždanog udara svake četiri minute umre jedna osoba, poručuju iz američkog Centara za kontrolu i prevenciju bolesti. Moždani udar jedan je od vodećih uzročnika smrti u većini razvijenih zemalja, a više od polovine preživjelih starijih od 65 godina nakon udara gubi sposobnost hodanja.
Autor studije dr. Jeffrey Saver, ravnatelj UCLA, ističe važnost hitne intervencije jer se puno toga može popraviti dođe li se na vrijeme.
‘Svake minute koja prođe bez liječenja, nestane dva milijuna neurona. Koliko je brzina važna pokazuje podatak da čak 15-minutno kašnjenje s početkom liječenja ostavlja posljedice. Ako postoje problemi s licem, funkcijom ruku ili govorom, ne gubite vrijeme’, kaže dr. Saver.
Stručnjaci naglašavaju da je važno djelovati brzo kako biste dobili odgovarajuću liječničku pomoć.

Savjeti

Zdrav način života, koji uključuje zdravu prehranu i vježbanje, te nepušenje, može spriječiti moždani udar. Ako imate dijabetes, svakako uzimajte lijekove i kontrolirajte šećer u krvi.
Iz American Heart Associationa savjetuju na što obratiti pažnju u prepoznavanju moždanog udara:
Lice – opuštenost
Je li jedna strana lica otupjela? Recite osobi da se osmjehne. Je li osmijeh neujednačen?
Ruke – slabost
Je li jedna ruka slabija ili u njoj nema osjeta? Recite osobi da podigne obje ruke. Pada li joj jedna ruka?
Govor – poteškoće
Je li govor nejasan? Osoba ne može govoriti ili ju je teško razumjeti? Zamolite osobu da izgovori jednostavnu rečenicu, kao što je: ‘Nebo je plavo.’ Je rečenicu ponovila ispravno?
Vrijeme – nazvati 112 ili 194

Ako netko pokazuje bilo koji od ovih simptoma, čak i ako se simptomi povuku, nazovite hitnu pomoć ili što prije odvedite osobu u bolnicu.

Najčešći simptomi moždanog udara su:
– utrnulost, slabost ili oduzetost lica, ruke, noge ili cijele polovice tijela
– poremećaji govora koji se mogu očitovati nerazumljivim, otežanim govorom ili potpuna nemogućnost govora
– iznenadno zamagljenje vidnog polja u cijelosti ili djelomično i/ili gubitak vida najčešće na jednom oku
– iznenadna jaka glavobolja praćena povraćanjem bez jasnog uzroka- omaglice, vrtoglavice, gubitak ravnoteže povezani s drugim simptomima
– prolazni simptomi – svi navedeni simptomi, kraćeg trajanja, nazivaju se tranzitorne ishemične atake (TIA), mogu biti upozoravajući znak moždanog udara, te zahtijevaju neurološku obradu. piše