Mladi i starije osobe stvaraju budućnost

796

papaViše od milijun ljudi na križnom putu s Papom. Papa: Mladi i starije osobe stvaraju budućnost. Prvih 13 postaja Via Crucis bile su duž mora, a posljednja na mjestu na kojem se nalazio papa. Na svakoj postaji predstavljala se skupina umjetnika i doborovoljaca, a povezivane su s temama i problemima današnje mladeži.

Mladi i starije osobe stvaraju budućnost naroda. Mladi jer će nositi naprijed povijest, stariji jer prenose iskustvo i mudrost njihova života, kazao je papa Franjo danas tijekom angelusa koji je izgovorio s balkona nadbiskupije Rija de Janeira. Papa, koji je stigao 22. srpnja u Brazil na 28. međunarodne dane mladeži koji završavaju u nedjelju 28. srpnja, naglasio je danas odnos i dijalog među generacijama je blago koje treba sačuvati i hraniti.

U petak uvečer po brazilskom vremenu, a u noći na subotu po našem, Franjo je sudjelovao na sugestivnom križnom putu održanom duž plažu Copacabana. Bilo je više od milijun osoba, a Franjo im je objasnio kako snaga, nada i vjera u Isusa koji s križom nosi na ramenima naše teškoće, propasti i razočaranja. Na Kristovu križu je patnja svih nas, a on prihvaća sve raširenih ruku, stavlja na svoja ramena nađe križeve i kaže: Hrabro, ne nosiš sam, ja ih nosim s tobom i ja sam pobijedio smrt i došao sam ti dati nadu, život.

Prvih 13 postaja Via Crucis bile su duž mora, a posljednja na mjestu na kojem se nalazio papa. Na svakoj postaji predstavljala se skupina umjetnika i doborovoljaca, a povezivane su s temama i problemima današnje mladeži.

Papa je objasnio kako je Kristov križ cijela Božja ljubav prema nama, beskonačna milosrdnost. Isus je ujedinjuje sa šutnjom žrtava nasilja, koje ne mogu vikati, jer su nevine i bez obrane. Isus se ujedinjuje s obiteljima u poteškoćama, koje plaču gubitak svoje djece ili zato što ih vide pod utjecajem droge. Isus se ujedinjuje sa svim osobama koje pate glad u svijetu koji svakog dana baca tone i tone hrane. Isus se ujedinjuje s onima koji su proganjani zbog vjere, ideja ili jednostavno zbog boje kože. Isus se ujedinjuje s tolikim mladima koji su izgubili povjerenje u političke institucije jer vide egoizam i korupciju ili su izgubili vjeru u Crkvu, pa čak i u Boga zbog nekoherentnosti kršćana s evanđeljem. Franjo je pozvao mlade da vjeruju u Isusa jer s njime zlo, patnja i smrt nemaju posljednju riječ. piše