Čuvajte račune!

661

novacPorezna  će vam naplatiti i ono što ste već platili! Bez ikakve obavijesti umirovljeniku od povrata poreza “skinuli” novac! REDAKCIJI Indexa javila se čitateljica čijem je 69-godišnjem suprugu Porezna uprava uz Privremeno porezno rješenje poslala i obavijest u kojoj stoji da on ima “nenaplaćeni porez i druga javna davanja” te se iznos više plaćenog poreza i prireza neće isplatiti u cijelosti.

Sve bi to bilo u redu, da se ne radi o nepostojećom dugu, za koji nikad nije stigla nikakva obavijest! Index je u posjedu i Privremenog poreznog rješenja i Obavijesti kao i uplatnice prema kojoj se vidi da je sve plaćeno! Kako kaže naša čitateljica (podaci poznati redakciji), porez na zemljište koje su ona i suprug kupili 2011. godine iznosio je 1.028 kuna, odnosno dvaput po 514 kuna jer su oboje upisani kao vlasnici. Istog dana kada je dobila potrebnu dokumentaciju od općine u Starigradu i iznos za porez koji mora platiti, otišla je u banku i sve platila! 514 kuna na svoje ime, te 514 kuna na suprugovo ime.

Bez ikakve obavijesti o “dugu” uzeli novac!

Do prije nekoliko dana nikakvu opomenu ili obavijest o dugu nije dobila. A tada, stiže im na kućnu adresu Privremeno porezno rješenje, prema kojemu suprug treba dobiti nešto više od 1.200 kuna, no uz to stigla je i obavijest u kojoj stoji da je evidentiran dug u iznosu od 629.09 kuna te da će suprugu od poreza biti isplaćeno 578 kuna. U obavijesti ne stoji na što se točno taj dug odnosi, no čitateljica nam je kazala kako nikad nije dobila nikakvu obavijest o eventualnom dugu te da sve račune već godinama plaća na vrijeme. Kao i da čuva uplatnice.Naša čitateljica stoga je kontaktirala Poreznu upravu u Zadru gdje su joj rekli kako se radi o dugu od 514 kuna plus kamate za porez na promet nekretninama (radi se o kupovini zemljišta vrlo male kvadrature) iz 2011. godine. Sada mora račun (koji je na sreću sačuvala), nositi u Poreznu kako bi tražila povrat novca. No, kada će ga dobiti nije poznato. Naime, u Poreznoj su je zamolili da dođe iza sredine mjeseca jer se tada većina kolega vraća s godišnjeg odmora. A pitanje je i kada će im vratiti novac jer se prvo mora uputiti  zahtjev, pa Porezna mora obraditi cijeli slučaj i donijeti rješenje o povratu. Naravno, sve će to biti bez kamata iako je Porezna kamate zaračunala od prvog dana.

Naša čitateljica za kraj poručuje svima: Čuvajte uplatnice! piše