Novi udar po džepu starijih Zagrebčana

966

domiUmirovljenike u gradskim domovima jučer obavijestili o većim cijenama. Prošlu su godinu domovi završili s čak deset milijuna kuna minusa koje je, iz proračuna, pokrio Grad Zagreb.

(Najveća je potražnja za jednokrevetne sobe.)

Cijene u deset zagrebačkih domova za starije i nemoćne, točnije, u onima koji su u vlasništvu Grada, narasle su za 20 posto. Rezultat je to poskupljenja struje, komunalija, hrane i ostalih svakodnevnih izdataka, objašnjavaju iz Grada, a i činjenice da su domovi prošlu godinu završili s 10 milijuna kuna gubitka, a Ministarstvo za njih odvojilo čak sedam milijuna kuna manje.

Ili to, ili zatvaranje

– Bilo je ili to, ili ključ u brave. Domovi nisu poskupjeli godinama i to su tražili upravo ravnatelji koji su poskupljenja unutar svojih domova i regulirali, odnosno odredili koje će sobe poskupjeti više, a koje manje – objasnila je Višnja Fortuna iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Samim umirovljenicima, odluka je priopćena jučer.

– U poskupljenjima jednostavno nema logike. Jednokrevetne sobe poskupile su nekih 18 posto, dok su u dvokrevetnim cijenu digli i za 25 posto. Kako to ima smisla – pita se Zvonimir koji u jednom od gradskih domova živi sa suprugom. Ravnatelji domova, pak, ističu kako će cijene soba, unatoč poskupljenjima, ostati najjeftinije u gradu. Uz poskupljenja, cijena dvokrevetne sobe po osobi, u Domu za starije i nemoćne Maksimir u objektu u Hegedušićevoj, bit će 2500 kuna, što je i dalje 2000 kuna jeftinije od najjeftinijih mjesečnih naknadi za sobe u privatnim domovima. Unatoč tome, umirovljenici se pitaju zašto sve poskupljuje, a mirovine ostaju iste.

Privatni ne dižu cijene

– Nisu bili zadovoljni, i ne mogu ni biti, to je razumljivo. Međutim, uglavnom su to prihvatili u redu, a i mi smo im objasnili, ukoliko neće biti u mogućnosti plaćati nove cijene, neka nam se obrate, pa ćemo im pomoći kako god ćemo moći – objasnila je ravnateljica Doma u Maksimiru, Jasminka Dlesk-Božić. U njenom domu jednokrevetne će sobe s 2480 poskupjeti na 3100 kuna, a dvokrevetne s 2000 na 2500 kuna.

– Na jednokrevetnim nam je najveća gužva, odnosno najviše osoba čeka upravo na te sobe, stoga je njihova cijena sad i veća – rekla je ravnateljica Dlesk-Božić. Upravo liste čekanja na gradske domove jedne su od najvećih u državi, a Dlesk-Božić i sama ističe kako se tek sad rješavaju prijave za sobe iz 2003. godine. Od ukupno 83.569 osoba starijih od 65 godina, njih oko sedam tisuća čeka svoje mjesto u jednom od domova u vlasništvu Grada. – I to ćemo probati riješiti. Liste se moraju smanjiti i rješavati brže – napomenula je Višnja Fortuna iz Grada. Privatni domovi zasad neće dizati svoje cijene.

7000 ljudi u Zagrebu čeka svoje mjesto u jednom od deset gradskih domova, a trenutno se rješavaju zahtjevi iz 2003. godine.

3000 kuna prosječna je cijena sobe u domovima u vlasništvu grada, što je i dalje čak i 2000 kuna jeftinije od prosječnih cijena u privatnim domovima. piše