Nitko neće biti pošteđen

739

zemljapucUN-ovo izvješće o klimi: Pet je velikih razloga za brigu. Prema najnovijem izvješću UN-a, učinci globalnog zatopljavanja bit će teški, sveprisutni i nepovratni. Zaključili su to u Japanu znanstvenici i dužnosnici Međuvladina panela o klimatskim promjenama (IPCC).

U pitanje će doći zdravlje, domovi i mogućnost proizvodnje hrane. Nitko neće biti pošteđen. Zaključak je kako ne postoji kontinent ili ocean u kojemu klimatske promjene proteklih desetljeća nisu utjecale na prirodu i ljudski život. Nitko na ovom planetu neće biti pošteđen utjecaja klimatskih promjena, rekao je predsjedatelj IPCC-a Rajendra Pachuri na konferenciji za novinare, održanoj nakon panela, javlja BBC.

Što je najugroženije?
U izvješću se navode i veliki kratkotrajni utjecaji na prirodne sustave u idućih 20 do 30 godina. Pet je velikih razloga za brigu do kojih dovodi globalno zatopljavanje. Najveća je prijetnja Arktičkome moru i koraljnim grebenima, na koje će najviše utjecati porast temperature od 2 Celzijeva stupnja.
Oceani će postati kiseliji, prijeteći tako koraljnim grebenima, ali i cijelom nizu životinjskih i biljnih vrsta. Negativne će posljedice biti i za sustave slatkovodnih voda, a na kopnu životinje, biljke i druge vrste selit će se prema višim područjima ili, pak, prema polovima i to zbog povećanja količine žive u okolišu.

Neznanje više ne može niti izgovor

Zaključak bi jednostavno mogao biti kako je čovječanstvo na dobrom putu da u kratkom roku uništi osnovu vlastita postojanja, a neznanje više nije i ne može biti izgovor. piše