EK ne da Njemcima…

831

njemacEK ne da Nijemcima da idu ranije u mirovinu. Od Grka i Španjolaca se traži da rade duže. Plan njemačke vlade da dijelu zaposlenika omogući raniji odlazak u mirovinu našao se na udaru Europske komisije.

I to upravo od njemačkog povjerenika. Prema navodima The Financial Timesa, Günther Öttinger, povjerenik EK za energetiku, u intervjuu njemačkom listu Die Welt izjavio je kako plan vlade u Berlinu da zaposlenicima s dugim stažom omogući odlazak u mirovinu sa 63 godine života šalje “pogrešnu poruku” u vrijeme kada rubne članice eurozone, poput Grčke, Portugala i Španjolske provode oštre reforme tržišta rada. Podsjetimo, Grčka i Španjolska podigle su granicu za umirovljenje sa 65 na 67 godina, a Portugal na 66 godina.”Očekuje se da Grci rade duže. Sada se oni pitaju zašto Njemačka ide u suprotnom smjeru”, naglasio je Öttinger.

Upozorivši da se njemačko tržište radne snage suočava sa sve izraženijim nedostatkom školovane radne snage, povjerenik Öttinger je naglasio kako bi njemački političari trebali početi razmišljati o podizanju granice za umirovljenje na 70 godina. Inače, prijedlog vlade na čelu s kancelarkom Angelom Merkel da radnici s 45 godina staža mogu otići u punu starosnu mirovinu s 63 godine nije po prvi puta kritiziran. Na zub su ga uzeli i njemački poslodavci i dio ekonomskih analitičara koji smatraju da bi ranije umirovljenje  financijski opteretilo čitav sustav i ekonomiju koja se bori sa sve izraženijim starenjem stanovništva. piše