Brojne bolesti

820

zrakcrAlarmantni rezultati o opasnostima zagađenog zraka. Puno je štetniji nego što se smatralo Zagađeni zrak opasniji no što se mislilo. Izlaganje zagađenom zraku izaziva ozbiljne zdravstvene probleme – od astme i alergija, do raka pluća. Po propisima EU zagađenje je ne smije prijeći 25 mikrograma po četvornom metru zraka (ili 25 µg/m3).

No, novo istraživanje govori da izlaganje da je zagađenje opasno i može ubiti na razinama znatno nižim od trenutno dopuštenih. Tim međunarodnih stručnjaka, u Lancetu je objavio podatke o svojem istraživanju. Oni su analizirali podatke 367.251 stanovnika velikih gradova u 12 europskih zemalja, prikupljane tijekom 20 godina. Radi se o podacima iz 22 istraživanja koja su bila dio ESCAPE-a, pivotalne studije o učincima zagađenja u Europi.

Korišteni su podaci iz ESCAPE-a koji su prosječno su prikupljani tijekom 13,9 godina. Tijekom tog vremena 29.076 ispitanika umrlo jeod prirodnih uzroka. Znanstvenici su proučili prosječno godišnje zagađenje dušikovim oksidom u područjima gdje ispitanici žive, zatim gustoću prometa, tako i ukupan promet unutar 100 metara od kuće.

U analizi su utvrdili da je najveća zdravstvena prijetnja dugoročno izlaganje zagađenju finim česticama (onima koje su manje od 2,5 mikrometra), čak i u koncentraciji znatno nižoj od zadane europske granice od 25 µg/m3. Dodatno, utvrdili su da za svako povećanje zagađenja od 5 µg/m3 godišnje, rizik od smrti povisuje za 7 posto.

– Naša otkrića pokazuju kako dugotrajno izlaganje sitnim česticama zagađenja povezano s smrtnošću i kod raznina znatno nižih od propisanih. Čak i kada se tu uključe drugi čimbenici poput pušenja, socio-ekonomskog statusa, fizičke aktivnosti i indeksa tjelesne mase, naši nalazi i dalje imaju statističku značajnost. Znanstvenici urgiraju da europske vlasti snize dopuštene razine zagađenja bliže preporukama Svjetske zdravstvene organizacije od 10 µg/m3, dakle znatno niže. Snižavanje razina dopuštenog zagađenja i mnogo stroža pravila i kazne za zagađivače trebala bi biti prioritet – izjavili su znanstvenici za Medical News Today. piše