Krvavi obračun u Puli

701

cipelariNokautirao ga, cipelario pa izbo nožem.Najstarijeg dilera sin zaklao jer mu je išao na živce.

(Ilija Miljak u krugu)

Registriranom nasilniku Anti Zirdumu (56) njegov otac Ilija Miljak (83), prozvan najstarijim narkodilerom u Hrvatskoj, godinama je išao na živce. Netrpeljivost zbog koje mu je pukao film eskalirala je 7. listopada u pola bijela dana ispred dvorišta očeve kuće na Bunarskoj cesti u Puli kad ga je, pod svaku cijenu, odučio ubiti.

Zbog ubojstva oca čijeg se prezimena sramio pa je uzeo prezime pokojne majke, Zirdum je trenutačno u pulskom zatvoru, gdje je dočekao i podizanje optužnice. Kobnog dana oko 13.30 sati, nakon žestoke svađe, Ante je, prema tužiteljevu vjerovanju, odlučio ubiti oca. Prvo ga je snažno šakom udario u glavu. Od siline nokauta Miljak je pao na pod gdje ga je sin dalje nastavio cipelariti po glavi i tijelu. A kako mu ni to nije bilo dovoljno, Ante je potom tatinom glavom udarao o tlo. Onesviješteni Miljak gotovo da se više nije micao, ali rastrojeni Ante nastavio je s bestijalnim napadom. Uzeo je kuhinjski nož i onemoćalog oca ubo u vrat. Ubo ga je i u prsa i trbuh. Ozljede na vratu su bile jezive. Nož je probo luk aorte, grkljan, dušnik i lijevu arteriju. Unatoč brzoj intervenciji liječnika, vremešni je Miljak zbog obilnog krvarenja preminuo samo 40 minuta nakon zločina, a njegov sin ubojica odšetao je niz ulicu. Šokiran je hodao uokolo s nožem u ruci.

Zločin se dogodio u obitelji kojoj dolazak policajaca na kućni prag nije nepoznanica. Svojedobno je ubijeni Miljak bio najstariji uhićenik i osuđenik zbog preprodaje heroina. Bilo mu je 77 godina kad su policajci u njegovu kuhinjskom ormariću pronašli 210 grama heroina spremnog za preprodaju. Uz poduzetnog Miljka, pod povećalom istražitelja tada su se našli i njegov unuk Eduard te supruga Zuhra, ali i još jedan Labinjanin.

Na suđenju je utvrđeno da je Miljkov unuk nabavljao drogu koju je djed dalje dilao. Miljak je dobio tri i pol godine zatvora, a unuk četiri. Miljkova Zuhra, pak, u ponovljenom suđenju osuđena je također, ali na godinu dana. Podsjetimo, Miljkov sin koji se sada susreo s optužnicom zbog ubojstva, prethodno je prijavljivan zbog “bombaškog” obračuna u pulskoj Šijani, a bio je i na Interpolovoj tjeralici dok je bio u bijegu. piše