Popodnevna siesta

678

spavanjeSpavanje vas čini pametnijima. Jedan sat spavanja preko dana čini čuda za vaše pamćenje. Popodnevna siesta, odnosno kratkotrajni san tijekom dana pokazao se kao vrlo učinkovit način za jačanje vaših kognitivnih sposobnosti, konkretno vaše memorije.

Kako piše Daily Mail, istraživači na Sveučilištu Saarland u Njemačkoj utvrdili su da drijemež u trajanju od oko sat vremena strahovito poboljšava sposobnost osobe da se sjeti nedavno apsorbiranih informacija.
Tim je 41 sudionika istraživanja naučio 90 pojedinačnih riječi i 120 parova riječi.
Parovi riječi uključivali su nepovezane pojmove kao što su “mlijeko” i “taksi”, jer sjećanje na njih zahtijeva zamršeniju uporabu hipokampusa, dijela mozga za koji se smatra da u njemu sjećanja postaju učvršćena i imaju dugotrajni status. Sposobnost sjećanja riječi testirana je prije nego što su ispitanici podijeljeni u dvije skupine. Jedna skupina je odspavala, a druga je gledala DVD. Drugi test koji je kasnije proveden uključio je sve sudionike istraživanja.
Oni koji su odspavali mogli su se sjetiti više parova riječi od drugih ispitanika koji su gledali video, a to nam govori da je kratkotrajni drijemež poboljšao njihovu memoriju.
Ostali primjeri uključuju sposobnost sjećanja na imena ljudi, odnosno na potpuno nova poznanstva, miris parfema ili nečiji omiljeni izbor hrane u nedavno otkrivenom restoranu, piše znanstveni časopis American Psychological Association.
“Kontrolna skupina, čiji su članovi gledali DVD dok je druga skupina spavala, imala je znatno gore rezultate, kada je riječ o prisjećanju parova riječi”, rekao je u priopćenju za javnost voditelj istraživanja dr. Axel Mecklinger. Istraživači na kraju su zaključili da spavanje između 45 minuta do sat vremena dnevno povećava sposobnost osobe za preuzimanje novih informacija i do pet puta. Dr. Mecklinger je dodao da je “kratkotrajni san u uredu ili u školi dovoljan da značajno poboljša uspjeh učenja”. “Gdje god ljudi pokušavaju nešto naučiti, trebali bismo ozbiljno razmisliti o pozitivnim učincima sna”. piše