Zagađeni zrak je jako štetan

742

zagadenZapanjujuće otkriće: Evo što vašem mozgu radi smog! Oni koji su živjeli u zagađenijim područjima kroz 10 godina praćenja imali su smanjenje volumena mozga za 0,3 posto na svakih 2 miligrama po metru kubnom zagađenih čestica (μg/m3) te 46 % povećan rizik za oblik tihog moždanog udara.

Prema novom znanstvenom istraživanju zagađeni zrak može uzrokovati smanjenje volumena mozga, i povećati rizik od njegovog oštećenja. Istraživanje je trajalo 10 godina, a obuhvatilo je 940 osoba starijih od 60 godina koji su živjeli u područjima sa manjim zagađenjem zraka. MRI je korišten kako bi se utvrdili utjecaji duge izloženosti zagađenim česticama zraka na njihovu moždanu strukturu. Riječ je o česticama zraka koje dolaze iz auspuha automobila, gorućeg drva ili ugljena, i drugih izvora.

Rezultati su bili zapanjujući. Oni koji su živjeli u zagađenijim područjima kroz 10 godina praćenja imali su smanjenje volumena mozga za 0,3 posto na svakih 2 miligrama po metru kubnom zagađenih čestica (μg/m3) te 46 % povećan rizik za oblik tihog moždanog udara. Znanstvenici su dodali da ta redukcija u volumenu mozga je usporediva s jednom godinom starenja mozga, te dugotrajna izloženost može izazvati neurološke probleme, prije svega demenciju, moždani udar ali i depresivne poremećaje. piše