Spasite život: naučite masažu srca!

643

pulspulsZaboravite na umjetno disanje ako vidite nekoga tko proživljava zastoj srca ili srčani udar. Najbolje rješenje je neprekidna masaža srca, tvrde stručnjaci. Neprekidna masaža srca pokazala se učinkovitijom metodom od klasične tehnike oživljavanja, koja kombinira umjetno disanje (usta-na-usta) i masažu srca, tvrde stručnjaci Odsjeka za zdravstvene znanosti Sveučilišta u Phoenixu.

Njihovom je studijom ustanovljeno kako čak i osobe koje nisu medicinski profesionalci mogu u većoj mjeri spasiti tuđe živote ako osobi kojoj je nastupio srčani zastoj pruži neprekidnu masažu srca.

U svoje su istraživanje uključili preko 4400 pacijenata koji su doživjeli srčani udar. Stopa preživljavanja onih koji su dobili samo masažu srca iznosila je 13,3 posto, u odnosu na one koji su primili umjetno disanje ili im drugi uopće nisu pomogli je 7,8 i 5,2 posto.

Masaža srca – kako se izvodi?

Ako vidite da se osoba srušila zbog srčanog zastoja ili udara, polegnite ju na leđa.

  • Provjerite svjesnost osobe tako da ju protresete. Ako unesrećena osoba ne reagira, pobrinite se da netko nazove Hitnu pomoć (94 ili univerzalni broj za Europu 112).
  • Započnite masažu srca u pravilnom položaju. Kraj dlana jedne ruke položite na sredinu prsa (između bradavica), a drugi dlan položite na prvi i isprepletite prste.
  • Uvucite laktove i nadvijte se nad prsa onesviještene osobe, tako da su vaša ramena direktno iznad prsiju bolesnika. Snažno pritišćite prsa – cilj vam je sto kompresija u minuti.
  • Kako biste mogli izdržati ovakav tempo, stručnjaci preporučuju da ne koristite mišiće ruku, nego da “padnete” te tako stvorite pritisak na prsa, koja bi se trebala uvući oko pet centimetara.
  • Važno je da nakon svakog pritiska ruke odvojite od prsiju – odskok će stvoriti vakuum, a samim time zrak će ući u prsa i krv će lakše proteći.
  • Masirajte prsa tempom od sto kompresija po minuti. Iako se može činiti smiješnim, stručnjaci savjetuju da u glavi imate ritam brze disco pjesme, poput “Stayin` Alive” Bee Geesa.

“Ako pokušate ostvariti masažu od sto kompresija u minuti, čak i da niste savršeno to odradili, imate najveće šanse ostvarenja najviše protoka krvi”, objasnio je dr. Karl Kern, istraživač Sarver centra za srce iz Tuscona i jedan od pionira ove metode. Ovom tehnikom ne provjeravate puls osobe, ne čistite njene dišne putove i ne izvodite disanje usta-na-usta.

“Kod srčanog udara srce fibrilira, a ne pumpa krv. Jedino kada pritišćete prsa ujedno pritišćete i srce i stvarate otkucaje. Svaka kompresija srca koju napravite je otkucaj srca. Ako stanete – stat će i protok krvi u mozak”, savjetovao je Kern.

Ako ste još uvijek u nedoumici kako pravilno izvesti masažu srca, pogledajte video s demonstracijom neprekidne masaže srca. piše Ordinacija.hr korist