Kukurijek: snažan borac protiv vodene bolesti i gihta

61

kukurijekNajstarija poznata uporaba kukurijeka za unutarnju uporabu je liječenje probavnih tegoba, vodene bolesti, gihta, tegoba s mjesečnim ciklusom u žena. Ime Helleborus potječe od grčke riječi «helleborio» što znači lud, jer su korijenom ove biljke liječili duševne bolesnike i štitili se od demona. Heraklo se, prema grčkom mitu, korijenom kukurijeka izliječio od bjesnila, a pastir Melampus izliječio je lude kćeri kralja Proita s Arga, koje je Hera kaznila ovom strašnom bolešću.Najstarija poznata uporaba kukurijeka za unutarnju uporabu je liječenje probavnih tegoba, vodene bolesti, gihta, tegoba s mjesečnim ciklusom u žena, a bio je poznat i kao pučko abortivno sredstvo.

U vanjskoj uporabi liječile su se kožne bolesti i nečistoće, bradavice te izazivalo kihanje. «Vidiš, majko, onaj brijeg,Tamo raste kukurijek.Donesi mi kukurijeka, Meni nema drugog lijeka.»

Narodna pjesma govori o pobačaju, uporabi kukurijeka kao abortiva. U pučkoj medicini to je tradicionalni lijek za duševne bolesti. Moderna medicina više ga ne rabi zbog kumulativnog djelovanja sastojaka kukurijeka. Današnja uporaba je u stvari zloporaba jer se njime izaziva pobačaj. Odatle, pretpostavlja se, i ovi stihovi. Ako se u nekim mjestima i rabi kukurijek, onda je to pripravak od svježe biljke za neke kožne bolesti, gnojne rane, te kod ujeda zmije jer se smatra da svježi korijen izvlači otrov.

U unutarnjoj uporabi u prošlosti se rabio uglavnom u liječenju tegoba s crijevima ili probavom – kada se praškom od suhog korijena izazivao proljev da se dobro pročiste crijeva – u liječenju vodenih bolesti, edema, vode u osrčju, histerije, bolesti živaca, srčanih smetnji te za izazivanje opijenosti. Biljka sadrži toksični protoanemonin, a otrovni su svi dijelovi biljke.  

Konzumacijom svježe biljke dolazi do pečenja usta i grla, slinjenja, nesvjestice, povraćanja, proljeva, trbušnih grčeva, neuroze, depresije i ukočenosti, a u težim slučajevima, kada je unesena veća količina, dolazi do smrti čovjeka i životinje. Svježi sok biljke izaziva iritaciju kože.Kukurijek crni rabimo kao: abortiv, antihelemtik, diuretik, drastik, emenagog, emetik, iritans, kardik, katarik, laksativ, narkotik, purgativ. piše